USR: Coaliția PSD-PNL-UDMR, incapabilă să găsească soluții pentru criza din energie. Este timpul să plece acasă, începând cu ministrul Virgil Popescu!

USR: Coaliția PSD-PNL-UDMR, incapabilă să găsească soluții pentru criza din energie. Este timpul să plece acasă, începând cu ministrul Virgil Popescu!

Vine toamna și PSD, PNL și UDMR tot nu reușesc să vină în fața românilor cu soluții reale la criza energiei. În timp ce liderii Coaliției sunt în vacanță sau inaugurează capele mortuare prin țară, companiile din energie vorbesc de „un risc major” ca întreg sectorul energetic să nu mai funcționeze, iar românii nu știu ce să mai înțeleagă din declarațiile și promisiunile mincinoase rostogolite prin studiourile tv de reprezentanții puterii. Acest guvern antinațional, care ne subminează sistemul energetic și economia, trebuie să plece acasă!

Din cauza incompetenței actualei guvernări, care nu a știut decât să-și numească politrucii în funcții – inclusiv la ANRE – și să adopte măsuri alandala de plafonare și compensare a prețurilor la energie, situația României riscă să devină cu adevărat dramatică în această iarnă.

Dacă Gazprom sistează livrările către UE, prețurile pentru energie și gaze vor exploda și mai tare. Asta pe fondul riscului major ca România să aibă furnizori în incapacitate de plat, din cauză că nu își primesc decontările de la stat. Astfel, ne putem trezi într-un colaps generalizat al sistemului, cu impact direct asupra consumatorilor. Practic, furnizorii nu vor mai avea bani să cumpere energia și gazul din piață, care și așa vor fi mai puține și vor avea un preț mai mare. Acum, Guvernul Ciucă se uită la tot felul de soluții care de care mai «tâmpite». PSD spune de reglementarea prețurilor la producător, ceea ce va bloca investițiile de care avem atâta nevoie. PNL vine și ne zice de supraimpozitarea companiilor din energie. Păi, care companii? Pentru că, la momentul actual, toate sunt supraimpozitate sau au profituri reglementate, fie că vorbim de producători sau de furnizori. Se vorbește de speculă, însă această speculă tot statul a creat-o. Prin schema de plafonare dată la începutul lunii aprilie, prin care statul decontează oricât la oricine, dar doar în teorie, pentru că până acum nu au decontat niciun leu”, declară Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților.

Coaliția PSD-PNL trebuie să-și recunoască incompetența și să plece de la guvernare, începând cu ministrul Virgil Popescu! Este un guvern antinațional, care ne subminează sistemul energetic și economia, cu consecințe asupra noastră, a tuturor.

Industria a început deja să se închidă, iar la iarnă situația se va înrăutăți. Riscăm ca această coaliție să închidă practic lumina. Germania ia măsuri extreme pentru reducerea consumului. Asta va avea consecințe și asupra economiei Românești, cu falimente și reducerea drastică a activității economice. În timpul acesta, statul înrăutățește situația cu plafonări prin care își bat joc de bugetul public, adică taxele și impozitele noastre. Însă, degeaba ai preț plafonat, dacă nu vei mai avea un salariu din care să-l plătești”, mai precizează Cristina Prună.

Schemele de tip Caritas pe care le tot aduc în spațiul public liderii Coaliției PSD-PNL vor fi plătite tot de noi și de generațiile care vin. Vorbim de sume colosale, de zeci de miliarde de lei, care vor fi acoperite prin creșteri de taxe și impozite și prin împrumuturi la cea mai mare dobândă din UE.

Primul pas pentru rezolvarea crizei constă în abrogarea urgentă a ordonanței privind plafonarea și compensarea, care ne duce la sapă de lemn. Apoi, trebuie adoptate celelalte măsuri propuse de luni bune de USR: eliminarea taxelor din facturile de gaz și energie, reducerea TVA la 5%, vouchere pentru consumatori vulnerabili (cu o redefinire a acestora pentru a cuprinde o pătură cu adevărat vulnerabilă din societate), credit fiscal pentru companii și reducerea taxării muncii.