USR: PSD și PNL să înceteze campania de manipulare și să nu se atingă de Pilonul 2, în schimb să elimine pensiile speciale

USR: PSD și PNL să înceteze campania de manipulare și să nu se atingă de Pilonul 2, în schimb să elimine pensiile speciale

USR cere Coaliției PSD-PNL să nu se atingă de banii românilor de la Pilonul 2 de pensii și să înceteze campania de manipulare demarată prin presa plătită. Dacă vor să reducă deficitul de la sistemul de pensii, să înceapă cu eliminarea pensiilor speciale.

Mai întâi, au manipulat răspândind îngrijorare față de scăderea valorii activelor Pilonului 2 de pensii, scădere care, în realitate, se datorează scăderii valorii de tranzacționare a titlurilor de stat și care nu are efect pe termen lung asupra sumelor depuse. Apoi, au vorbit despre furtul din conturile individuale de pensii, o minciună prostească pentru oricine știe cum funcționează acest sistem de administrare a pensiilor. Iar, acum, manipulează din nou, invocând sume false și sugerând că Pilonul 1 de pensii ar fi pe pierdere din cauza Pilonului 2. E clar că se construiește o poveste pentru a ataca din nou, într-un fel sau altul, Pilonul 2 de pensii. Au nevoie de bani, dar, mai mult de atât, au nevoie ca toată lumea să depindă de stat și de deciziile lor politice. Nu suportă ideea că cetățenii – și, mai ales, pensionarii de mâine – ar putea fi independenți față de ei. O gândire cu adevărat de stat comunist”, declară deputatul USR Cristian Seidler și vicepreședinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

Ministrul PSD al Muncii trebuie să înceteze să mai apară la televizor pentru a-i minți pe români pe subiectul Pilonului 2 de pensii.

Dacă, până acum, marea problemă pretinsă de ministrul Budăi în materie de pensii era plafonul de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR, de acum problema este la Pilonul 2. În realitate, problema fondului public de pensii este diferența uriașă dintre încasări și plăți și imposibilitatea Guvernului de a aloca mai mulți bani de la bugetul de stat pentru a acoperi deficitul. PSD și PNL ascund însă acest adevăr, pentru că, altfel, ar antrena responsabilitatea Guvernului pe care îl formează și nu a altor „actori” pe care tot încearcă să dea vina.

USR cere PSD și PNL, așa cum a făcut-o și cu alte ocazii, să demareze reforma pensiilor speciale pentru a rezolva problema deficitului sistemului de pensii publice și pentru a înlătura inechitățile înjositoare. În 2022, statul plătește pentru pensiile speciale peste 12 miliarde de lei. Îi invităm pe miniștrii PSD și pe partenerii lor de guvernare să se uite într-acolo.

Dacă între timp mai apare la televizor, ministrul PSD Marius Budăi ar trebuie să vorbească despre obligația pe care statul o stabilește pentru administratorii fondurilor de pensii private Pilon 2 de a investi în titlurile de stat, adică fix cele care trag acum în jos activele.

Românii care contribuie la Pilonul 2 trebuie să știe că legea le garantează că suma totală cuvenită la pensie nu poate fi mai mică decât valoarea contribuțiilor virate la Pilonul 2, diminuate cu penalitățile de transfer și comisioanele legale. USR consideră că Pilonul 2 de pensii este singura șansă a românilor la o pensie decentă la bătrânețe.