După ce i-a suprataxat, Guvernul PSD-PNL îi îngroapă în birocrație pe românii care muncesc part-time

După ce i-a suprataxat, Guvernul PSD-PNL îi îngroapă în birocrație pe românii care muncesc part-time

După ce Guvernul PSD-PNL a reintrodus prostia „muncești 2 ore, plătești taxe pe 8 ore”, aplicată întâi în epoca Dragnea, Ministerul Finanțelor a stabilit, printr-o procedură, că românii care lucrează part-time la mai mulți angajatori trebuie să depună, lunar, la fiecare angajator, o declarație pe proprie răspundere. Oana Țoiu, deputat USR și membru în Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, atrage atenția asupra birocrației inutile și a riscurilor presupuse de completarea a mii de declarații pe propria răspundere, sub sancțiunile aplicate faptei de fals în declarații.

Lupta Guvernului cu românii care muncesc cu normă parțială continuă. PSD și PNL au găsit ceva să încurce și puținele locuri de muncă part-time care au supraviețuit. Guvernanții sunt atât de rupți de realitatea de zi cu zi din afara biroului din instituții încât, sub răspunderea falsului în declarații, cer lunar fiecărui angajat o declarație pe proprie răspundere privind veniturile cumulate din salariile cu normă parțială. Nu știu să inventeze soluții, dar știu să inventeze birocrație inutilă. Mii de hârtii inutile lunar, sancțiuni pentru cei care muncesc cât pot de bine, dar poate nu știu și nu își pot calcula lunar baza lunară de impozitare. Vorbim de munca precară fără studii superioare, totuși. Februarie are mai puține zile decât august și salarii mai mici, mai sunt și perioadele de concediu medical, iar cei cu studii puține nu vor ști mereu, de unii singuri, să verifice brutul cumulat ca să se asigure că respectă la literă legea sau ce sunt acelea venituri asimilate salariilor. Pedepsele pentru falsul în declarații sunt închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă”, precizează Oana Țoiu.

Singura soluție corectă este renunțarea la suprataxarea contractelor part-time, una dintre cele mai aberante măsuri fiscale băgate pe gât românilor de la 1 august 2022, care reprezintă și un afront adus micilor antreprenori, pe care statul îi consideră hoți, din start, în loc ca instituțiile să-și facă treaba și să-i sancționeze doar pe cei care încalcă legea.

Iar dacă se încăpățânează să mențină suprataxarea contractelor part-time, cu toate implicațiile dezastruoase ale măsurii, PSD și PNL măcar să nu-i îngroape pe români în birocrație. Statul are, oricum, aceste evidențe și le poate folosi, notificând angajatorii dacă e cazul, fără să aplice penalități dacă nu există erori recurente în declarații.

Dacă nici asta nu poate face atât de incompetentul Guvern PSD-PNL, măcar să ceară o unică declarație la început și să rămână responsabilitatea de a aduce alta doar dacă se schimbă statutul de angajat sau salariul din contract la ceilalți angajatori.