5 miliarde de lei, împrumutați într-o singură zi de PSD și PNL. Ce ar putea face România cu banii aceștia pentru a lupta contra sărăciei

Coaliția PSD-PNL îndatorează România zi de zi. Doar acum două zile au împrumutat încă 5 miliarde de lei în numele tuturor românilor și, cel mai probabil, banii vor fi cheltuiți, din nou, pentru pensii speciale și tot felul de alte privilegii, pentru a satisface interese de grup și a crea noi posturi în ministere pentru clientela de partid. Deputata USR Diana Buzoianu arată cum ar putea fi folosiți banii pentru a lupta cu adevărat împotriva sărăciei.

Aproape simultan cu împrumutul de 5 miliarde de lei, a apărut studiul Eurostat care plasează România pe locul 2 în Uniunea Europeană în ceea ce privește cea mai mare rată a riscului de sărăcie. Avem milioane de români în risc de sărăcie. Ne-am putea gândi, așadar, că liderii politici la guvernare vor folosi înțelept cele 5 miliarde de lei, dacă tot vom plăti ani de zile pentru acest împrumut, nu? Din păcate, sunt șanse mari ca banii să se ducă pe pensii speciale, interese de grup și posturi nou-create”, declară deputata USR Diana Buzoianu.

Să vedem, totuși, ce ar putea face România cu 5 miliarde de lei pentru a lupta contra sărăciei:

• Creșterea numărului de copii din medii sărace care merg la grădiniță, prin dezvoltarea și extinderea programului „Fiecare Copil în Grădiniță”
  • Reducerea abandonului școlar prin extinderea programului „Școală pentru Toți”, de la 500 la 1.200 de școli vulnerabile.

Bugetul estimat? Între 25 și 50 de milioane de euro pe an – pentru 100.000 de copii preșcolari și 100.000 de antepreșcolari din familii defavorizate. Între 600 milioane – 1.2 miliarde de euro pentru intervenții în cele aproximativ 1.200 de școli cu cel mai ridicat grad de risc educațional din România.

• Electrificarea locuințelor izolate (soluții off-grid care utilizează surse regenerabile de energie).
  • Vouchere pentru racordarea la rețeaua electrică pentru familiile aflate în sărăcie energetică, în situațiile unde acestea se justifică.
  • Renovare energetică a locuințelor individuale ale familiilor lovite de sărăcia energetică.

Bugetul estimat? 1 miliard de euro.

• Implementarea legii Venitului Minim de Incluziune, care stimulează căutarea locurilor de muncă, deoarece persoanele beneficiare de asistență socială nu mai trebuie să aleagă între un loc de muncă și păstrarea ajutorului social.

Bugetul estimat? 2,8 miliarde lei, pentru un milion de familii. Adică, pentru circa 4 milioane de persoane.

Și lista continuă. Restul soluțiilor propuse de USR de luptă împotriva sărăciei pot fi citite AICI.