USR: Legile Cîmpeanu ale Educației îi „spală” nu doar pe plagiatori, ci și pe profesorii agresori

USR: Legile Cîmpeanu ale Educației îi „spală” nu doar pe plagiatori, ci și pe profesorii agresori

Printre numeroasele prevederi controversate, chiar aberante, ale noilor legi ale Educației prezentate de ministrul Sorin Cîmpeanu se numără și cele care permit profesorilor sau educatorilor agresori să predea în continuare, fiind mutați la alte clase. USR consideră că profesorii sau învățătorii suspectați de agresiune fizică sau emoțională nu ar trebui lăsați să predea la nicio clasă pe durata cercetării disciplinare, ci ar trebui să fie suspendați temporar din funcție.

Noile proiecte al legilor Educației prezentate de ministrul Sorin Cîmpeanu îi „spală” nu doar pe plagiatori, ci și pe profesorii sau educatorii agresori, cercetați pentru violenţă fizică, hărțuire sau abuz.

Profesorii sau educatorii care pun în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor vor fi pur și simplu mutați în altă clasă sau grupă, pentru a fi mai departe – cu doar câțiva pași – de victimă sau victime. Astfel, aceștia vor putea, eventual, porni de la zero, cu un colectiv proaspăt, netraumatizat încă.

În condițiile în care este vorba de fapte grave – violență fizică, abuz emoțional sau sexual -, fapte care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică și care marchează un copil pe întreaga viață, USR consideră că un cadru didactic suspectat de comiterea unor astfel de fapte nu ar trebui lăsat să predea la nicio clasă pe durata cercetării disciplinare. USR consideră că profesorii suspectați de agresiune fizică sau emoțională ar trebui să fie suspendați temporar din funcție, chiar cu păstrarea drepturilor salariale.

De altfel, în dezbaterea parlamentară se află un proiect de lege în acest sens, doar că el este blocat în Camera Deputaților de peste un an. Proiectul, susținut și de USR, prevede suspendarea de drept a contractelor de muncă pentru cadrele didactice trimise în judecată pentru săvârșirea unor fapte contra libertății și integrității sexuale sau pentru orice alte fapte penale contra persoanei, săvârșite cu intenție, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești.

USR consideră că noile legi ale Educației nu trebuie să fie un copy-paste al vechii legi, fără să rezolve problemele importante din sistem și fără să ia în calcul îmbunătățiri esențiale, deja propuse.