USR Mangalia a strâns 2.000 de semnături pentru salvarea Pădurii Comorova

USR Mangalia a strâns oficial 2.000 de semnături pentru a putea promova în Consiliul Local inițiativa cetățenească de scoatere a Pădurii Comorova din proprietatea privată a municipiului Mangalia și introducerea ei în domeniul public, precum și declararea acesteia ca fiind de uz și interes public local.

Pentru a putea promova în Consiliul Local proiectul de salvare a ce a mai rămas din Pădurea Comorova, ultima suprafață compactă de arbori de pe malul românesc al Mării Negre, era nevoie de un număr de semnături echivalent cu 5% din registrul electoral al Mangaliei.

Demersul USR Mangalia vine în contextul în care, din cauza actualului statut juridic al pădurii, bucăți semnificative din suprafața sa au fost vândute la prețuri de nimic și defrișate de noii proprietari pentru proiecte imobiliare.

În plus, USR Mangalia a solicitat, de nenumărate ori, comunicarea suprafeței rămase în proprietatea privată a municipiului și nu a primit niciun răspuns, nici măcar după două reclamații administrative.

„Le mulțumesc locuitorilor Mangaliei pentru că, prin semnătura lor, arată că vor ca Pădurea Comorova să rămână oamenilor, nu să dispară sub proiecte imobiliare meschine.

Trebuie să punem presiune pe municipalitate să redea oamenilor ce a mai rămas din pădure, pentru că tot Primăria este cea care a înstrăinat ultimul petec forestier de pe litoralul românesc.

Începând de azi, cu ajutorul semnăturilor cetățenilor din Mangalia, declanșăm procedura administrativă prin care vrem să obligăm municipalitatea să treacă Pădurea Comorova în proprietatea publică a Mangaliei”, a declarat președintele USR Mangalia, Semiran Abdurefi, consilier județean USR.

Dezastrul pentru Pădurea Comorova a început din anul 2000, când ce mai rămăsese din suprafața de pădure a fost trecută din proprietate publică în proprietate privată a municipiului Mangalia, ca ulterior, în 2003, să se stabilească „folosirea definitivă sau temporară a terenurilor forestiere în suprafață de 431,70 ha în alte scopuri decât silvice (…) pentru extinderea intravilanului municipiului Mangalia”. Ambele decizii au fost luate prin hotărâri ale Consiliului Local Mangalia.

USR Mangalia a dat startul campaniei de strângere de semnături „Uniți salvăm Pădurea Comorova“ pe 10 aprilie, anul acesta. Nu a fost singurul demers inițiat de USR Mangalia în acest sens.

USR a făcut sesizări încă din anul 2019 privind acțiunile de defrișare a Pădurii Comorova, în urma cărora reprezentanții Gărzii de Mediu au efectuat un număr de șapte verificări și au fost aplicate sancțiuni contravenționale. Nu este însă suficient. Soluția rămâne declararea Pădurii Comorova ca fiind de uz și interes public local.

USR Mangalia nu-și dorește înlocuirea Pădurii Comorova cu o pădure de betoane în beneficiul unor dezvoltatori imobiliari.