Cristian Ghinea, despre ratarea termenului pentru prima cerere de bani din PNRR: Un semnal îngrijorător. Este fie incompetență, fie rea-voință

Cristian Ghinea, despre ratarea termenului pentru prima cerere de bani din PNRR: Un semnal îngrijorător. Este fie incompetență, fie rea-voință

Anul acesta, din PNRR, România ar fi putut primi în jur de 10 miliarde de euro, singurii bani siguri pe care ne-am fi putut baza pentru investiții, în condițiile în care deficitul tinde să ne sufoce. Este un semnal îngrijorător – dacă la primul set de jaloane, cel mai ușor de îndeplinit, PNL și PSD s-au încurcat, devine dramatic pentru celelalte seturi de jaloane, care implică reforme grele și investiții masive care trebuie terminate la timp, spune Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR și fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, după anunțul că România nu va primi în luna iulie banii din prima tranșă a PNRR, așa cum fusese stabilit.

Este o situație extrem de gravă, dar care vine ca o consecință a amatorismului și delăsării cu care actualul Guvern PSD-PNL-UDMR tratează implementarea PNRR.

„Vreau să înțelegem cu toții că nu e așa o amânare banală. Această amânare vine la solicitarea Guvernului României și nu a Comisiei, așa cum susține ministrul MIPE, Marcel Boloș, pentru că în regulament nu există posibilitatea ca Bruxelles-ul să ceară o asemenea amânare. Este o manevră prin care Ciolacu și Ciucă încearcă să evite să le fie respinsă cererea. Adică să pierdem banii. Această amânare pune în pericol și cea de-a doua cerere de plată pe care, potrivit regulamentului, România o poate face în decursul unui an. Pentru a doua cerere de plată, termenul era luna octombrie. În septembrie, abia vom avea răspunsul pe prima cerere de plată, va fi foarte dificil, iar guvernul actual nu dă semne că ar putea recupera timpul pierdut”, explică Cristian Ghinea.

Potrivit lui Cristian Ghinea, una dintre probleme este legată de faptul că nu pot fi urmăriți banii din PNRR în sistemul informatic al ministerului. „Am semnalat problemele acestea din ianuarie, MIPE a avut timp cinci luni să remedieze aceste probleme. N-a făcut-o. Este fie incompetență, fie rea-voință”, conchide Cristian Ghinea.

Platforma MonitorPNRR.ro, instrument de monitorizare a implementării Planului Național de Redresare și Reziliență, a atras atenția încă din ianuarie 2022 că opt dintre jaloanele și țintele pe care Guvernul le declara îndeplinite aveau probleme. În martie 2022, cu o lună înainte de depunerea cererii de plată, raportul MonitorPNRR arăta că patru dintre aceste jaloane aveau în continuare probleme.

O analiză mai amplă a cauzelor amânării și a consecințelor, pe pagina de Facebook a lui Cristian Ghinea