Victimele violenței domestice vor avea acces la locuințele sociale și la cele de necesitate. Legea inițiată de deputata Oana Țoiu a fost promulgată

Propunerea legislativă pentru includerea victimelor violenței domestice în categoria beneficiarilor de locuințe sociale și de necesitate, coinițiată de deputata USR Oana Țoiu, a fost promulgată de președintele României și intră în vigoare la 30 iulie 2022.

Victimele violenței domestice vor putea utiliza acum locuințe de necesitate, pe perioada ordinului de protecție, având astfel acces la un spațiu sigur care le oferă posibilitatea ieșirii din situația de vulnerabilitate.

Posibilitatea de a fi încadrate în categoria beneficiarilor de locuinţe sociale este o măsură de sprijin pentru victimele violenţei domestice, accesul la locuire fiind un element care le va asigura un parcurs mai uşor către o viaţă de independenţă faţă de abuzator.

România nu-și permite să mai piardă deloc din potențialul enorm al femeilor și trebuie să le pună în siguranță și în valoare mai bine decât o face acum, de aceea am lansat pachetul de legi «Împreună pentru fete și femei». Din 26.000 de cazuri de violență, 84% dintre faptele de loviri sau violențe s-au petrecut la domiciliu, iar o treime din ordinele de protecție sunt încălcate. Legea noastră completează adăposturile de urgență și casele protejate cu soluții pe termen mediu pentru acestea și copiii lor: locuințele de necesitate pe durata ordinului de protecție și locuințele sociale până la independența financiară. Mai avem multe de făcut, inclusiv să ne asigurăm că din 2024 nu mai avem doar 5 primari femei la fiecare 100 de UAT-uri și doar 17% femei parlamentar, ca perspectiva femeilor să fie mai puternică la masa deciziilor„, Oana Țoiu – deputată USR, inițiatoare a legii.

La 1 ianuarie 2021, conform datelor MDLPA, în 50% dintre județe numărul cererilor pentru locuințele de necesitate era aproximativ jumătate (1.161) din numărul total de locuințe de necesitate existent (2.071), așadar avem în acest moment capacitate nefolosită pe care legea noastră o va pune în serviciul victimelor.

În cazul locuințelor sociale, capacitatea trebuie crescută prin creșterea fondului de locuire, dar și prin asigurarea alocării acestora exclusiv celor care au nevoie de ele și nu preferențial pe alte criterii care nu sunt prezente în lege.

În 2020, poliţia a înregistrat 26.809 cazuri de violenţă domestică. 22.864 de fapte au fost comise la domiciliu. În 2021, au fost 18.303 cazuri de pericol iminent sesizate de poliţiştii care au intervenit. Au fost emise 10.336 de ordine de protecţie, dintre care 4.870 provin din ordine de protecţie provizorii. Faptele au fost comise atât în mediul rural, cât şi în mediul urban, în proporţii aproape egale, conform unui raport al Reţelei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, bazat pe datele IGPR.

Pe parcursul primelor trei luni ale anului 2022, au fost înregistrate 328 de victime, dintre care 45 de victime femei cu copii, doi copii şi 13 bărbaţi, şi s-au emis 206 ordonanţe de protecţie, 76 dintre acestea fiind încălcate de către agresor. Conform Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Șanse între Femei şi Bărbaţi, în perioada 1 mai 2022 – 31 mai 2022, la linia de ajutor la nivel naţional destinată victimelor violenţei domestice, discriminării pe criteriul de sex şi traficului de persoane, au fost preluate 319 apeluri, dintre care mai mult de jumătate (182) au fost în domeniul violenţei domestice şi au cerut şi informaţii cu privire la adăposturi.

Incidentele tragice cu privire la fapte de violenţă domestică soldate cu decesul victimelor, înregistrate în ultimii ani şi adeseori larg mediatizate (cazurile Perla, Mogoşoaia, Calea Victoriei etc.) ilustrează riscul extrem la care sunt expuse uneori victimele și eșecul statului în a le proteja. Organizațiile non-guvernamentale și familiile victimelor au fost principalele rețele de sprijin în ultimii ani, dar este necesar un efort crescut din partea instituțiilor publice. Legea se referă la victime indiferent de genul acestora, dar va avea un efect principal asupra femeilor, deoarece acestea reprezintă mai mult de 9 din 10 cazuri.

Pachetul legislativ comun conține, alături de legea promulgată pentru victimele violenței domestice, propuneri legislative pentru introducerea vârstei consimțământului ca să nu mai poată pleca acasă la fel ca acum, fără nicio zi de pușcărie, violatori ai minorilor, propunerea legislativă pentru introducerea absorbantelor în școli pentru a diminua absențele fetelor din medii vulnerabile, reguli de audiere protejată a victimelor abuzurilor sexuale și soluții pentru mame minore și de flexibilizare a concediului de creștere a copiilor.

Legea nr.253/2022 pentru locuire pentru victimele violenței domestice, care modifică Legea Locuirii 114/1996, a fost inițiată în baza sesizărilor din teren ale viceprimarilor din București Lucian Judele, Mihaela Ștefan și Horia Tomescu.

Discursul din plenul Senatului, AICI.