Cristina Prună: PSD și PNL închid industria românească

De la zi la zi se vede tot mai clar că plafonarea prețurilor la energie a fost și este, după cum a susținut USR încă din primele clipe, o soluție extrem de proastă. Tot mai multe companii din industria românească își închid porțile sau disponibilizează mii de salariați, în timp ce prețurile continuă să crească și amenință să tripleze nota de plată pe care Guvernul trebuie să o achite tot din banii românilor.

Industria românească se închide pe bandă rulantă. Mii de locuri de muncă se pierd din cauza creșterii prețurilor la energie și a incompetenței actualului guvern PSD-PNL. Soluția mult clamată de plafonare a prețurilor la energie a lăsat în urmă doar haos și disperare. Alum Tulcea își închide porțile și aproximativ 500 de oameni rămân fără loc de muncă. Alro are în plan să disponibilizeze alți 1200 de salariați de la combinatul din Slatina, iar alte mari companii din industrie sunt în pragul disperării. Acum se dovedește ceea ce am spus dintotdeauna: plafonarea prețurilor la energie a fost, de fapt, o soluție extrem de proastă. De ce? Pentru că a dus la creșterea artificială a prețurilor. Iar singurii care au dus povara prețurilor exorbitante au fost marii consumatori industriali. Și asta pentru că nu au beneficiat de niciun ajutor pentru a acoperi creșterile de preț la energie, sub pretextul că se caută soluții separate pentru ei. De 4 luni se tot caută soluții, iar aceștia își închid porțile. Închiderea industriei – aceasta a fost marea «realizare» a schemei de plafonare care a explodat prețurile prin ingineriile economice gândite numai de ministrul PNL Virgil Popescu și PSD”, declară Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților.

Prețul pentru energia livrată în 2023 a trecut, astăzi, de pragul de 2.000 de lei/MWh. Deci, haosul se rostogolește la vale, iar nota de plată pentru guvern se va tripla.

Aceasta în condițiile în care, pentru 9 luni din 2022, statul urmează să plătească 40 de miliarde de lei, deși nu ajută cu nimic industria.

Soluții logice ar fi existat și le-am propus într-un proiect de lege încă din octombrie anul trecut. Anume ca aceste companii să nu mai plătească taxe la stat în cuantumul a jumătate din creșterea prețului la energie, raportat la iulie 2021. Ar fi fost o măsură care ar fi ajutat enorm aceste companii încă de anul trecut și nu am mai fi ajuns în pragul închiderii lor astăzi. Asta pe lângă accesul la fondurile europene pentru ca aceste companii să investească în eficiență energetică, care să le reducă consumul de energie. Dar, ministrul Energiei doarme! Și, odată cu el, cele 13 miliarde de euro, bani europeni, din fondul de Modernizare. Dezastrul creat va rămâne, din păcate, pe termen lung și el nu va putea fi reparat cu ușurință”, concluzionează Cristina Prună.