Cristina Prună, USR: Eșecul schemei de plafonare a PSD-PNL – români sărăciți și o gaură de zeci de miliarde la buget

Cristina Prună, USR: Eșecul schemei de plafonare a PSD-PNL – români sărăciți și o gaură de zeci de miliarde la buget

Primele estimări ale sumelor pe care statul urmează să le plătească furnizorilor de gaze și electricitate în cadrul schemei de plafonare a prețurilor arată că vor trebui scoși din bugetul de stat, până la finalul anului 2022, numai puțin de 40 de miliarde de lei. Adică, aproximativ 3% din PIB și aproape jumătate din deficitul bugetar estimat pentru anul în curs. În acest context, Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților, arată că așa-zisa schemă de plafonare a prețurilor a fost, de fapt, o schemă de risipire a banului public și de sărăcire a românilor și că suma respectivă ar fi putut fi folosită de Guvernul Ciucă astfel încât românii să rămână cu mai mulți bani din salariu în fiecare lună.

40 de miliarde de lei! Atât ne costă așa-zisa schemă de plafonare a prețurilor la energie. La început, am crezut că e vorba de prostie, dar, de fapt, sărăcirea românilor de către stat a fost premeditată. Iată și explicația care să simplifice această schemă de risipire a banilor publici. Cifrele sunt cu titlu de exemplu. Statul plafonează prețul la 1 leu/kWh pentru energie. Prețul pe piața liberă este de 5 de lei/kWh. Diferența de 4 lei/kWh trebuie returnată de stat către furnizori. Statul decontează oricât, conform prevederilor actuale, fără limită, dacă furnizorul face dovada că a cumpărat mai scump decât prețul plafonat. Adică, chiar și diferența de 4 lei pentru fiecare kWh”, explică deputata USR.

Potrivit acesteia, prețul la energie crește artificial, iar concurența nu mai există, din moment ce un consumator are același preț plafonat indiferent de furnizor. La rândul lor, furnizorii vor cumpăra din ce în ce mai scump pentru că nu au niciun fel de stimulent să fie mai eficienți, să cumpere mai ieftin.

Şi uite așa se închide minciuna prețurilor plafonate, plătită tot de noi prin creșteri de taxe și inflație. Ce puteam face cu 40 de miliarde de lei? Implementam Zero Taxe Pe Salariul Minim (www.zerotaxe.ro), măsură ce ar fi adus 1.000 de lei în plus în buzunarul fiecărui român. Cu acești bani, românii puteau plăti facturi mai mari, iar inflația devenea suportabilă. PSD și PNL au decis în schimb să ne sărăcească și mai tare”, concluzionează Cristina Prună.