Cristina Prună, USR: Patru măsuri urgente pentru a ne asigura aprovizionarea cu gaze la iarnă

Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților, atrage atenția asupra lipsei de soluții și de acțiune a Guvernului Ciucă, în condițiile în care criza energetică se apropie de punctul culminant, iar Rusia a redus deja semnificativ livrările de gaz către principalele piețe europene. Mai mult, Cristina Prună detaliază cele patru măsuri urgente pe care Guvernul ar trebui să le adopte pentru ca România să aibă gazul necesar la iarnă.

Liderii coaliției PSD-PNL se întrec în declarații la televizor și ne spun să dormim liniștiți pentru că totul merge bine. Vedem exact aceeași atitudine ca în criza economică din 2008. În tot acest timp, mai multe state UE, inclusiv Franța și Germania, se pregătesc pentru a face față unui scenariu extrem, de întrerupere totală a aprovizionării cu gaze din Rusia. Alte state prevăd măsuri radicale pentru scăderea consumului de gaze atât la nivelul industriei și al populației, cât și la nivelul instituțiilor publice.

După plafonările de prețuri la energie și gaze, guvernul PSD-PNL dă senzația că lucrurile s-au rezolvat. Problema este, însă, mult mai profundă și există riscul ca, din pricina lipsei de soluții la ce va urma, actuala guvernare să pună lacătul și pe industria românească.

Ministrul Virgil Popescu șomează de aproape 3 ani. Ne arată o dată în plus că este un ministru care nu are soluții. În condițiile în care toată Europa se pregătește pentru la iarnă, Virgil Popescu nu ne spune nici o măsură reală pe care urmează să o ia. Ne dorim ca România să treacă cu bine această iarnă și de aceea venim cu propuneri concrete”, declară deputata USR Cristina Prună.

Prima măsură propusă de USR, care ar trebui să fie adoptată de urgență, constă în instituirea unui program de reducere a consumului de gaze și de electricitate în instituțiile publice, lucru pe care și Comisia Europeană îl recomandă statelor membre.

Propunem ca acest program să se desfășoare etapizat. Luna aceasta ministerul Dezvoltării și ministerul Energiei ar trebui să centralizeze datele de consum ale tuturor instituțiilor publice la nivel de UAT pentru ultimii 5 ani și să întocmească planuri de măsuri pentru diminuarea risipei. În luna august, ministerul Energiei ar trebui să emită un OUG care să conțină parametrii de funcționare pentru instituțiile publice în funcție de suprafață, specificații tehnice ale echipamentelor de încălzire/răcire etc.”, precizează Cristina Prună.

A doua măsură vizează eficientizarea consumului industrial de energie și gaze.

Propunem lansarea programelor de eficiență energetică din bani europeni și suplimentarea bugetului pentru schema de finanțare din PNRR elaborată de Ministerul Energiei, de la 64 milioane de euro la 150 milioane de euro, prin transferul sumelor necheltuite de Guvern în cadrul altor programe de finanțare (de exemplu, Electric-Up). De asemenea, este necesar ca Guvernul să stimuleze companiile care își reduc intensitatea energetică cu mai mult de 30%, oferindu-le reduceri graduale de taxe”, explică deputata USR.

A treia măsură are ca scop încurajarea măsurilor de eficiență energetică și prosumatorii.

Guvernul ar trebui să adopte cu prioritate proiectul USR de reducere a TVA la 5% pentru achiziția de pompe de căldură, panouri fotovoltaice și panouri solare. Mai mult decât atât, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) trebuie să deblocheze rapid programul Casa Verde Fotovoltaice, pentru ca și mai mulți români să aibă acces la finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice. În momentul acesta, AFM stă pe miliarde de euro încasați din taxele pe poluare care ar putea încuraja producția de energie la nivelul gospodăriilor, iar noi importăm energie electrică”, declară deputata USR.

Nu în ultimul rând, trebuie să ne asigurăm din timp alternative la gazul rusesc.

Ministerul Energiei trebuie să încurajeze furnizorii, mai ales pe cei de gaze naturale, să asigure livrarea de gaze, în primul rând către populație, prin achiziții de la producătorii locali sau din import. Inaugurarea interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB) permite o rută alternativă de import care ar putea aduce inclusiv gaz natural lichefiat (GNL) în România. Situația geopolitică se precipită, iar prețurile vor crește din ce în ce mai mult, sprijinite și de politica dezastruoasă de plafonare impusă de Guvern și de lipsa de interes pentru supraviețuirea sectorul energetic din punct de vedere financiar”, concluzionează Cristina Prună.