Cum căpușează vechile partide funcțiile publice – cazul Georgetei Tomuță, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara

Cum căpușează vechile partide funcțiile publice – cazul Georgetei Tomuță, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara

Deputata USR Pollyanna Hangan atrage atenția asupra unei noi bătăi de joc la adresa Justiției din România și a cetățenilor, o nouă demonstrație a modului în care vechile partide sunt în stare să facă orice pentru a-și păstra clientela în funcții.

În urma unei sesizări făcute acum un an de Pollyanna Hangan, Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a atacat în justiție concursurile organizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) în mai multe județe, între care și Hunedoara, deoarece acestea nu respectau procedura legală. Mai exact, nu a fost publicată tematica de concurs, ci doar bibliografia, o metodă ce descurajează din start mulți potențiali candidați, dar îi favorizează pe cei deja aflați în funcții.

Instanța a declarat ilegal concursul prin care Georgeta Tomuță a fost numită în funcția de director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara. Aceasta a contestat decizia instanței, însă contestația sa a fost respinsă.

În ciuda deciziei instanței și a respingerii contestației depuse, sistemul a găsit rapid o modalitate de a o păstra în funcție pe Georgeta Tomuță, aceasta primind recent ordin de numire la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), funcție din care se va întoarce prin detașare în funcția pe care a ocupat-o ilegal la AJOFM Hunedoara.

„Județul nostru și România, în general, merg prost pentru că administrația locală și cea centrală sunt infestate de pile politice și de nepoți, amante sau alte rubedenii. Până nu eliminăm această practică a nepotismului nu vom avea administrații competente, respectuoase cu cetățenii și deschise către nevoile lor, nu către interesele firmelor de partid,” a transmis Pollyanna Hangan.

Deputata USR a obținut în ultimele luni anularea în justiție a mai multor concursuri organizate ilegal de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Ea a depus recent un proiect legislativ menit să aducă mai multe transparență și corectitudine în organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor publice, prin depunerea electronică a dosarelor de candidatură, un nou pas în lupta cu vechile practici clientelare, care va duce la eliminarea concursurile ilegale pentru funcții publice.

USR luptă pentru reforma administrației românești și pentru eliberarea acesteia de politruci și de clientela de partid, după ani de zile în care sistemul a permis căpușarea funcțiilor publice, astfel încât doar persoanele agreate să ocupe aceste poziții.