Claudiu Năsui: Iunie 2022, prima lună din ultimii 32 de ani când plătim peste 1 miliard de lei pentru pensiile speciale

Claudiu Năsui: Iunie 2022, prima lună din ultimii 32 de ani când plătim peste 1 miliard de lei pentru pensiile speciale

Deși România și-a asumat reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale până la 31 decembrie 2022, jalon în PNRR, sumele alocate pentru pensiile speciale cresc de la lună la lună. Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei, arată cum luna iunie 2022 este prima lună din ultimii 32 de ani când statul depășește 1 miliard de lei cheltuieli cu pensiile speciale.

Luna iunie 2022 este o lună istorică pentru pensiile speciale în România. Este prima lună, în ultimii 32 de ani, când statul român a cheltuit peste 1 miliard de lei într-o singură lună pentru plata pensiilor speciale. Banii românilor luați prin taxe și impozite. Și asta fără pensiile speciale ale parlamentarilor care vor reintra în plată după decizia CCR. Și fără pensiile speciale ale primarilor care vor intra în plată de la anul”, declară Claudiu Năsui.

Față de anul 2021, statul a cheltuit 607 milioane de lei în plus pe pensiile speciale din primele 6 luni ale anului 2022.

De ani de zile, politicienii ne mint că desființează pensiile speciale și vor stabili un sistem identic pentru toți românii. Se bat cu pumnii în piept la televizor și au ajuns să se certe chiar și în presă. Ministrul Muncii îi acuză pe ministrul de Interne și ministrul Apărării că blochează reforma sistemului de pensii. Ei fiind toți din același guvern cu o majoritate imensă în Parlament. Totuși, de fiecare dată când vine la vot eliminarea pensiilor speciale, PSD-PNL votează pentru menținerea lor. Nu mai crede nimeni că vor elimina pensii speciale. Nu cu un premier care, în 2020, a încasat o pensie specială de 216.000 lei, cu aproape 50.000 lei mai mult decât salariul de ministru. De asta au mare nevoie de mai mulți bani la buget. Și, în loc să taie din cheltuielile de acest tip, cresc taxele pentru români chiar în pragul crizei economice”, mai explică deputatul USR.

Numai departe de luna iunie, deputații Coaliției PSD-PNL-UDMR au apărat încă o dată pensiile speciale, respingând un amendament USR de desființare a pensiilor speciale pentru primari, dar și solicitarea USR de introducere în circuitul legislativ a proiectului privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.