Adrian Giurgiu: Ministrul Mediului ascunde avertismentele Comisiei Europene cu privire la defrișările ilegale din România

Adrian Giurgiu: Ministrul Mediului ascunde avertismentele Comisiei Europene cu privire la defrișările ilegale din România

Deputatul USR Adrian Giurgiu, membru în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților, atrage atenția asupra ultimelor avertismente primite de la Comisia Europeană pe tema defrișărilor ilegale din România. Țara noastră a primit termen de doar trei luni pentru a rezolva problema, în caz contrar riscăm să primim sancțiuni dure și este pusă în pericol accesarea banilor europeni pentru mediu.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, ascunde avertismentele trimise de Comisia Europeană privind defrișărilor ilegale. Asta poate costa România o parte din cele peste 39 miliarde de euro, bani nerambursabili, pe care am putea să-i accesăm pentru rezolvarea problemelor de mediu. România a reușit performanța de a intra în linie dreaptă spre o nouă procedură de infringement din partea CE pe subiectul desfrișărilor ilegale. Prin acest avertisment, România a primit un termen de doar trei luni pentru a rezolva problema defrişărilor ilegale, în caz contrar riscând să primim o serie de sancțiuni dure. Aceste sancțiuni ar putea pune în pericol accesarea banilor europeni pentru mediu”, declară deputatul USR Adrian Giurgiu.

România are la dispoziție 22 miliarde de euro prin Planului Național Strategic pentru agricultură (o mare parte din acești bani mergând către păduri și zone de pășunat), 13 miliarde de euro din Fondul pentru Modernizare și 1,9 miliarde de euro din Fondul de Tranziție Justă. În plus, 41% din cele 29,2 miliarde de euro din Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sunt alocați pentru investițiile și reformele privind mediul și tranziția „verde”.

Cu aceste bugete la dispoziția României, Guvernul Ciucă nu trebuie să facă nicio greșeală care ne-ar putea costa fonduri nerambursabile.

Guvernul PSD-PNL-UDMR a ignorat, însă, după instalarea la Palatul Victoria, problema defrișărilor ilegale. Comisia Europeană a transmis avertismente și în trecut României, dar oficialii de la București le-au ignorat sistematic. România nu controlează exploatările ilegale de lemn – acesta a fost mesajul clar dat de autoritățile de la Bruxelles încă din 2020. Nu avem procedurile necesare pentru verificarea operatorilor care exploatează masa lemnoasă și nici nu putem aplica sancțiuni corespunzătoare.

De exemplu, peste 90% din cazurile de furt de lemn care ajung în instanță sunt finalizate cu renunțarea la caz, pentru că nu pot fi identificați făptașii. În plus, inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal.

Am susținut, încă de la preluarea mandatului de deputat, că statul trebuie să digitalizele pădurile pentru combaterea furtului de lemn. Am prezentat la Ministerul Mediului chiar și două soluții clare: instalarea obligatorie a GPS-urilor pe fiecare Tractor Articulat Forestier (pe scurt TAF) și instalarea camerelor video de monitorizare în punctele strategice ale pădurilor. În plus, USR susține de câțiva ani că România are nevoie de înființarea «DNA-ului pădurilor», o instituție de sine stătătoare care să preia competența investigării tuturor infracțiunilor de mediu. Domnule ministru, Tánczos Barna, aveți multe soluții propuse de USR. Dacă le-ați adopta ați scăpa România de o posibilă procedură de infringement pe mediu! Ce mai așteptați?”, declară deputatul USR Adrian Giurgiu.