USR: Sorin Cîmpeanu, apărătorul plagiatorilor, nu poate fi garantul reformării Educației

După ani de amânări și de bâlbâieli în ceea ce privește reforma Educației, sub egida programului fantomă „România educată”, ministrul Sorin Cîmpeanu, aflat la al treilea mandat, a prezentat, astăzi, într-un monolog, schimbările pe care intenționează să le aducă sistemului de învățământ. Dincolo de termenele extrem de scurte în care ar trebui să se dezbată și să se adopte măsurile ce ar trebui să schimbe din temelii un domeniu esențial, există o certitudine: ministrul Cîmpeanu, apărătorul imposturii intelectuale a doi prim-miniștri, nu poate fi un garant al implementării coerente a măsurilor.

Noile legi ale Educației – atât de mult așteptate și atât de importante pentru cadrele didactice, pentru copii și pentru părinți – sunt prezentate public în timpul vacanței de vară, când oamenii sunt în concediu, și a fost anunțat un termen de consultare deosebit de scurt, de doar 35 de zile. De fapt, așa cum ne-a obișnuit deja ministrul Cîmpeanu, când după Crăciun au avut loc dezbaterile despre reorganizarea ARACIP, și acum este doar o mimare a dezbaterii publice, după o reformă a învățământului care s-a lăsat așteptată 5 ani.

Până când proiectele legilor Educației vor fi făcute integral publice, USR remarcă faptul că, în sfârșit, ministrul Cîmpeanu ține cont de două dintre propunerile USR.

Este vorba, pe de o parte, de creșterea salariului pentru profesorii debutanți, măsură solicitată cu insistență de USR pentru atragerea de noi cadre didactice și pentru motivarea acestora. Apare însă și o întrebare la care așteptăm răspuns de la ministrul Sorin Cîmpeanu: De unde vor proveni banii pentru finanțarea acestei măsuri și a celorlalte creșteri prevăzute? Bunele intenții și declarațiile bombastice trebuie să fie însoțite de explicații și măsuri concrete, altfel ne putem trezi, ca și în alți ani, cu prevederi prorogate de la an la an.

În noua lege sunt prevăzute foarte multe creșteri salariale despre care nu știm cum vor fi acoperite, mai ales în contextul în care, pentru plata diferențelor salariale cuvenite profesorilor nu s-au găsit nici până acum bani și se întind pe 5 ani, cu doar 5% dați anul acesta, în ciuda eforturilor USR de a se restitui aceste datorii până la finalul anului următor. Deci, cum va mări statul salariile profesorilor debutanți, când aparent nu este în stare nici să se achite de datorii în termen decent?

Pe de altă parte, ministrul Cîmpeanu preia propunerea USR de reorganizare semnificativă a sistemului, inclusiv a inspectoratelor școlare. Și în acest caz, USR îi solicită ministrului Educației să explice care va fi modul onest și transparent în care vor funcționa noile deconcentrate județene ale învățământului preuniversitar. Sau ne vom trezi în aceeași situație a unor noi instituții politizate?

USR rămâne ferm și intransigent în privința necesității depolitizării Educației, temă pe care ministrul Cîmpeanu a evitat să o abordeze și care este una din cele cinci priorități enunțate de USR.

Nu în ultimul rând, USR consideră că, dincolo de cum vor arăta noi legi ale Educației, problema sistemică este implementarea efectivă a lor.

USR nu consideră că ministrul Sorin Cîmpeanu poate fi un garant al implementării coerente a măsurilor, fie ele unele bune sau preluate de la alte state, având în vedere antecedentele acestuia.

Mai mult, pe tema plagiatelor, e cel puțin nepotrivit ca tocmai ministrul Cîmpeanu să dea lecții de etică și deontologie profesională. Ne așteptăm însă la o întărire a rolului CNATDCU, în niciun caz la diluarea rolului de control, lăsându-l exclusiv la latitudinea universităților.

USR se angajează să întreprindă toate demersurile, atât în procesul de dezbatere publică, cât și mai departe, în circuitul legislativ parlamentar, pentru a maximiza șansele ca aceste legi să aibă un impact pozitiv, oricâte sugestii și amendamente vor fi necesare.