În ultimul an în Parlament, 20 inițiative USR au devenit legi

În ultimul an în Parlament, 20 inițiative USR au devenit legi

USR prezintă bilanțul ultimelor nouă luni în Parlament, în cadrul cărora a depus zeci de proiecte de lege pentru îmbunătățirea educației, pentru transparentizarea și digitalizarea statului, pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili dintre români și pentru a-i ajuta pe antreprenori.

Dintre aceste proiecte, 20 au devenit legi și reprezintă o nouă cărămidă pusă la modernizarea României.

Prezentăm mai jos lista celor 20 de proiecte devenite legi.

Sprijin pentru cei care au cea mai multă nevoie:
• Medici pentru satele din România. În peste 300 de localități din țara noastră nu există nici măcar un medic de familie. Un proiect USR care a devenit lege aduce doctorii mai aproape de românii de la sate. Detalii, aici.

• Asigurăm protecție victimelor violenței domestice. A fost adoptată legea USR care oferă victimelor posibilitatea de a putea folosi locuințe sociale sau locuințe de necesitate care să le ofere siguranță, departe de agresor. Detalii, aici.

• Voluntari pentru întreprinderile sociale care lucrează cu persoane defavorizate. Parlamentarii Radu Molnar și Cristian Bordei au reușit să modifice Legea voluntariatului pentru a ajuta întreprinderile sociale care lucrează cu persoane defavorizate să lucreze cu voluntari. Detalii, aici.

Debirocratizare și digitalizare:
• Vom putea plăti toate taxele online. În prezent, sub 30% dintre primăriile din România oferă această opțiune. Celelalte 70% au șase luni la dispoziție să vină în secolul 21 și să implementeze schimbarea adusă de legea USR, după ce inițiativa parlamentarilor USR Brian Cristian și Viorel Băltărețu care obligă instituțiile publice să-ți ofere posibilitatea de a plăti taxele și impozitele online a devenit lege. Detalii, aici.

• Acces online la datele despre contractele de muncă. Nu va mai fi nevoie de acordul angajatorului, de drumuri la Inspectoratul Teritorial de Muncă sau de cereri scrise şi numere de înregistrare. Orice salariat va putea accesa oricând şi imediat istoricul contractelor de muncă finalizate sau active. Proiectul deputatei USR Cristina Prună care oferă angajaților acces online la informațiile din REVISAL despre vechimea și contractele lor de muncă a devenit lege. Detalii, aici.

• Digitalizăm și justiția. Hotărârile judecătorești vor fi comunicate prin e-mail tuturor persoanelor care doresc și sunt părți ale proceselor, după ce proiectul deputaților USR Oana Murariu și Mihai Badea a devenit lege. Fără întârziere, consum de hârtie și cheltuieli suplimentare, așa cum este normal în Europa vremurilor noastre. Detalii, aici.

• Firmele nu vor mai trebui să păstreze timp de 50 de ani documentele financiar-contabile. Legea inițiată de senatorul USR Claudiu Mureșan reduce perioada de arhivare de la 50 de ani la 5 ani. Legea USR reduce cheltuielile firmelor cu păstrarea documentelor și le încurajează să facă pasul spre digitalizare.

Încurajăm investitorii:
• A devenit lege proiectul inițiat de senatorul USR Claudiu Mureșan care scade cotele de impozitare pentru câștigurile la bursă: 1% pe investiţiile mai mari de un an şi 3% pentru cele mai mici de un an, față de 10% cât este impozitul astăzi. Legea mai prevede și reținerea impozitelor la sursă, o simplificare importantă pentru investitori.

O lege care schimbă administrația publică:
• Românii scapă de plimbările de la un ghișeu la altul și de fuga după diverse documente. Instituțiile statului vor fi obligate să comunice între ele. Ce înseamnă, concret, legea interoperabilității, inițiată de deputata USR Diana Buzoianu, aici.

Transparență în instituțiile publice:
• Audierea va fi obligatorie pentru numirile la ANRE. Proiectul depus de deputata USR Cristina Prună a fost adoptat de Senat și merge la promulgare. Este un mic pas pentru reforma ANRE, instituția care reglementează piața energetică din România. Detalii, aici.

În plus, ANRE trebuie să publice lunar datele referitoare la tranzacțiile de pe piață și să pună la dispoziția celor interesați aplicația privind comparatorul de tarife. Astfel, românii vor putea vedea pe site-ul ANRE, în fiecare lună, care este prețul de cumpărare pe piața de energie și-l vor putea compara cu cel din ofertele furnizorilor. De asemenea, jurnaliștii vor putea solicita ANRE accesul la comparatorul de tarife și îl vor putea integra pe site-urile lor, ca să fie cunoscut de cât mai mulți consumatori.

• Transparență în cheltuirea banilor din sport. La inițiativa deputatului USR Brian Cristian, Comitetul Olimpic și Sportiv Român va trebui să publice pe site-ul său toate informațiile despre sursele de venit și cheltuieli. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților și merge la promulgare. Detalii, aici.

Dreptate pentru antreprenori:
• Viză pentru nomazii digitali. Proiectul deputatei USR Diana Buzoianu ce permite acordarea de vize de lungă durată pentru nomazii digitali a devenit lege. Nomazii digitali vor putea astfel obține o viză de lungă ședere, dacă doresc să rămână pe teritoriul României în timp ce obțin venituri din prestarea activităților desfășurate la distanță. Detalii, aici.

• Un nou pas pentru eliminarea birocrației cu care se confruntă antreprenorii. Declarația anuală de beneficiar a fost eliminată după un amendament depus de Claudiu Năsui și adoptat în Parlament. Detalii, aici.

Ai desfășurat activitate economică în calitate de PFA?
• Acum se adună la anii de pensie și, după caz, este considerată vechime de muncă. Proiectul inițiat de parlamentarii USR Beniamin Todosiu și Andrei Postică a devenit lege. Detalii, aici.

Legi pentru normalitate:
• Fără amenzi absurde pe drumurile expres din România. Proiectul depus de președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, și deputatul Marian Lazăr, care crește viteza maximă de circulație pe drumurile expres din România de la 100 km/h la 120 km/h, a devenit lege. Detalii, aici.

• Trecem de la pedepsirea cetățeanului la informarea lui. Printr-o lege inițiată de deputatul USR Mihai Botez, autoritățile locale sunt obligate să informeze proprietarii de spații nerezidențiale despre depunerea rapoartelor de evaluare ale clădirilor, pentru ca ei să le poată depune în timp util și să nu mai plătească pe nedrept un impozit mai mare. Detalii, aici.

• Spitalele și școlile construite înainte de 1978 trebuie să fie expertizate seismic. Până la data de 1 iunie 2024, toate clădirile construite înainte de 1978 în care funcționează spitale, policlinici sau dispensare vor trebui evaluate din punct de vedere al riscului seismic, după adoptarea legii inițiate de senatorul USR Cristian Ghica. Legea este complementară celei prin care primarii au fost obligați să facă expertize pentru a vedea cât de sigure sunt școlile în care învață copiii noștri și, dacă este cazul, să le consolideze. Detalii, aici.

• Cărți electronice și presă digitală la prețuri mai accesibile. Poate ați observat că anul acesta cărțile electronice au fost mai ieftine. Motivul? Deputatul USR Cătălin Teniță a propus reducerea TVA-ului pentru e-books și presa digitală de la 19% la 5%. Proiectul a fost adoptat și a devenit lege. Detalii, aici.

• Sprijin pentru părinții cu copii aflați în carantină sau izolare. Conform proiectului USR devenit lege, părinții nevoiți să supravegheze copii de până la 18 ani aflați în carantină sau izolare primesc concediu medical și indemnizație.

• Stop discriminării învățământului special particular. Inițiativa USR a senatorului Ștefan Pălărie care prevede ca școlile speciale particulare să primească, în sfârșit, finanțare din bugetul de stat prin bugetele locale ale consiliilor județene și ale sectoarelor din București a fost adoptată.