„Sprijin” pentru români în varianta PSD-PNL: muncești și nu primești nimic, ba chiar vii cu bani de acasă să dai la stat

„Sprijin” pentru români în varianta PSD-PNL: muncești și nu primești nimic, ba chiar vii cu bani de acasă să dai la stat

Printre cele mai aberante de pe lista măsurilor fiscale pe care Coaliția sărăciei vrea să le bage pe gât românilor, fără a ține cont de realitatea economică și fără consultări cu părțile afectate, se numără cea referitoare la contractele part-time. Că tot ne-am întors în epoca Dragnea cu miniștri precum Sorin Grindeanu și, în curând, Petre Daea, PSD și PNL reînvie și prostia „muncești 2 ore, plătești taxe pentru 8 ore”, suprataxare inventată pe vremea lui Dragnea și care va lovi puternic în sute de mii de români care au contracte part-time.

Revine prostia «muncești 2 ore, plătești taxe pe 8 ore», taxare inventată pe vremea lui Dragnea și unică în lume. A fost contestată și de noi, și de PNL pe vremea când erau în opoziție. PNL s-a lăudat că a eliminat-o în 2020 înainte de alegeri. Dar, ce să vezi, acum că e în coaliție cu PSD și următoarele alegeri sunt departe, prostia aceasta e resuscitată. Ca să știți cine va plăti taxe suplimentare. Tocmai cei cu cele mai mici salarii. Cei care au un salariu mic și își mai iau după program o a doua slujbă cu normă redusă. Cei care ar munci câteva ore în plus pentru un pic mai mulți bani, fiindcă au mai mare nevoie de ei. Tocmai pe aceștia îi vor supraimpozita și descuraja să muncească. Ca să vă dați seama în ce hal de ipocriți sunt băieții ăștia, vorbeau de impozitarea pensiilor speciale, dar până la urmă vor supraimpozita munca pe salarii mici. Spuneau că statul va strânge cureaua, dar tot pe românii care muncesc îi pun să o strângă”, declară Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.

Suprataxarea contractelor part-time este un afront adus și micilor antreprenori. Unica explicație dată de Coaliție este că, în loc să verifice cine respectă și cine încalcă legea, preferă să îi taxeze pe toți ca și cum ar avea lucrători la gri. Mai ales acum, cu presiunea facturilor la energie și a inflației, în recuperarea economică post-pandemie, antreprenorii trebuie să plătească pentru exact cât au nevoie de muncă. Viitorul muncii este flexibil și pandemia a demonstrat pe larg asta. În UE, munca part-time crește de la an la an. Ca să nu mai spun că, având o generație de absolvenți din care jumătate nu au luat BAC-ul, statul român trebuie să încurajeze intrarea în câmpul muncii, chiar și prin două ore sau patru ore pe zi, pentru ca, odată început lucrul, să poată continua și crește în volum, pregătire și salariu”, explică Oana Țoiu, deputat USR și membru în Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

Taxarea contractelor part-time la nivelul salariului minim pe economie a fost încercată de PSD în epoca Dragnea, prin OG nr. 4/2017, sub semnătura „ilustrului” Mihai Tudose. USR a criticat dur măsura, arătând nu doar că îngrădește dreptul la muncă și că îi descurajează pe cei care vor un al doilea loc de muncă, ci încalcă și Constituția.

PNL, aflat atunci în opoziție, avea o părere similară, catalogând măsurile Guvernului Tudose drept „o cârpeală”. Ba chiar, în februarie 2018, liberalii criticau suprataxarea contractelor part-time în moțiunea simplă intitulată „Lia Olguța Vasilescu – ministrul minciunii și al injustiției sociale”.

Acum, din barca puterii, agățați de funcții pentru a nu-i arunca PSD peste bord, liberalii au uitat ce susțineau în urmă cu 3-4 ani și girează suprataxarea contractelor part-time, surzi la toate problemele care îi apasă pe români, de la facturile la energie și explozia prețurilor la creșterea galopantă a ratelor și perspectiva tot mai sumbră a falimentelor pe bandă rulantă.

La 1 iulie, România avea 1.116.281 contracte part-time. Dintre acestea, 412.798 erau dublate de alte contracte, caz în care angajații vor fi exceptați de la suprataxare. Ceea ce înseamnă că sute de mii de angajați pe fracții de normă vor plăti contribuții la salariul întreg.

Mai mult, majoritatea nu doar că nu vor mai rămâne cu bani de pe urma orelor muncite, dar vor trebui să vină cu bani de acasă ca să dea statului căpușat de PSD și PNL. Spre exemplificare: un român care are contract part-time pentru suma brută de 700 de lei ar urma să plătească, grație PSD și PNL, contribuții sociale și de sănătate de 893 de lei.

Să tot susțină PSD și PNL că îi sprijină pe români.