Măsura incompetenței Guvernului Ciucă: mai puțin de un sfert din voucherele sociale au fost distribuite

După luni la rând în care liderii PSD și PNL s-au lăudat cum iau ei măsuri ca să-i ajute pe români să facă față creșterii explozive a prețurilor, Guvernul Ciucă își dovedește, din nou, incompetența absolută: a distribuit, până acum, mai puțin de un sfert din cardurile pe care va fi încărcată suma de 250 de lei, echivalentul a circa 4 lei/zi. În ritmul actual de împărțire a cardurilor, sunt toate șansele ca acordarea voucherelor să se încheie undeva prin septembrie-octombrie, deși ajutorul a fost promis începând cu luna iunie. Cu alte cuvinte, după ce că dă puțin și a tot redus numărul beneficiarilor, Coaliția sărăciei dă și cu foarte mare întârziere.

„Vouchere pentru milioane de români. Banii vor intra direct pe card de la 1 iunie 2022”, „Milioane de vouchere sociale vor fi emise și distribuite de la 1 iunie”, „Intră în vigoare de la 1 iunie. Se dau bani în toată România! Veste uriașă pentru români”. Sunt doar câteva din titlurile știrilor prin care liderii PSD și PNL s-au lăudat, din aprilie încoace, cum îi vor ajuta ei pe români să facă față creșterii explozive a prețurilor.

Cum arată realitatea dincolo de minciunile pe bandă ale Coaliției sărăciei? Aflăm de la ministerul condus de Marcel Boloș: până la 1 iulie, urma să fie atins pragul de 500.000 de carduri, după ce, până pe 29 iunie, au fost distribuite peste 350.000 de carduri. Restul de 2 milioane de beneficiari luați în calcul de Guvernul Ciucă mai au de așteptat.

Cu alte cuvinte, până în acest moment, mai puțin de un sfert din vouchere au ajuns la cei care au nevoie de ele. Iar dintre cei care au primit cardurile, nu toți au încasat și banii, pentru că același minister spune că, după primirea cardurilor, mai durează 7-10 zile până când să și intre efectiv suma de 250 de lei, acordată o dată la două luni pentru a putea cumpăra alimente de bază și mese calde.

Bine însă că, dublând incompetența cu tupeul maxim, Marcel Boloș le transmite românilor nevoiași că totul „funcționează conform planului” și că „mobilizarea este exemplară”.

Numai Guvernul acesta putea să anunțe în conferință de presă că 2,5 milioane de români săraci vor acea acces la banii pe carduri la 1 iunie și, apoi, tot Guvernul să se laude în comunicat de presă că, o lună mai târziu, la 1 iulie, la 4 din 5 familii sărace care le așteptau nu a ajuns nimic. Vorbim de familiii monoparentale, familii cu minimum doi copii în întreținere și sub 600 de lei venit lunar/membru și oameni vulnerabili din alte motive. Sub presiunea inflației record, Guvernul a refuzat să scadă taxarea pe salariile mici și să indexeze pensiile contributive cu inflația, dar a promis în loc «vouchere la tot poporul» de 4 lei/zi. Nici exact cui are nevoie, nici suficient, dar măcar se lăudau că repede. Și PSD, și PNL au promis că pe 1 iunie oamenii vor avea banii în conturi. Apoi, 1 iunie a devenit 1 iulie. Pentru ca acum să aflăm că voucherele nu au ajuns nici măcar la un sfert din cei cărora li se promisese”, declară Oana Țoiu, deputat USR și membru în Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

Oana Țoiu arată și că Executivul avea altă variantă la îndemână, dacă ar fi vrut cu adevărat să acorde rapid un ajutor românilor cu venituri mici în lupta cu inflația.

Ar fi putut măcar să păstreze Programul «Masă caldă» unde cardurile erau deja distribuite și încărcate lunar și să îl extindă, dar nu am mai fi avut sloganul PSD cu «Sprijin pentru România» pe fiecare card. Asta e diferența și de asta, luni de zile, românii vulnerabili au rămas fără sprijin, pentru că era clar de la început că nu vor printa și distribui carduri noi atât de repede, dar au mințit ca să acopere costul sloganului cu modificarea asta inutilă de program, în locul extinderii celui care de bine de rău ajunsese să funcționeze”, precizează deputata USR.

Întârzierea foarte mare în distribuirea cardurilor pentru voucherele sociale nu este singura problemă ivită în aplicarea acestei măsuri din mult-trâmbițatul pachet „Sprijin pentru România”.

Liderii Coaliției sărăciei au eșuat și în a explica public unde au „dispărut” aproape 2 milioane de beneficiari, între luna aprilie – când au anunțat public pentru prima dată măsura – și luna mai – când au adoptat OUG 63/2022.

USR a solicitat premierului Nicolae Ciucă și președintelui PSD, Marcel Ciolacu, să explice public neconcordanțele privind numărul de beneficiari, dar liderii Coaliției sărăciei nu au făcut acest lucru. Cel mai probabil, consideră că românii nu merită nici explicații, nici adevărul.