Reforma administrației publice. Proiectul privind interoperabilitatea, adoptat de Parlament

Reforma administrației publice. Proiectul privind interoperabilitatea, adoptat de Parlament

Camera Deputaţilor a dezbătut și adoptat, astăzi, în calitate de Cameră decizională, proiectul legislativ care reglementează autostrăzile digitale. Lucrat și asumat transpartinic în cadrul comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor și în grupul de experți Law and Technology, proiectul stabilește că instituțiile statului nu vor mai cere cetățenilor informații și documente pe care statul le are deja. În acest fel, se va realiza o reformă radicală a administrației publice, astfel încât România să facă pasul spre secolul XXI.

Proiectul de lege privind interoperabilitatea este unul din proiectele de reformă care va schimba total paradigma pentru toți cetățenii României. Programul nostru de guvernare a prevăzut că «autostrăzile digitale» sunt esențiale, iar acum demonstrăm că USR continuă să muncească și să construiască inclusiv din opoziție pentru a livra proiecte prin care să depășim cu toții barierele birocratice de care se lovesc cetățenii”, declară Diana Buzoianu, deputat USR, unul dintre inițiatorii proiectului legislativ.

România are până în 2023 resursele alocate prin PNRR pentru a putea implementa Legea interoperabilității.

Principalele prevederi:

– este adăugat principiul „once only” care stabilește că instituțiile statului nu vor mai cere informații și documente pe care statul le are deja despre cetățeni;

– sunt reglementate registrele de baze de date – adică bazele de date principale cu privire la persoane fizice, persoane juridice, imobile și automobile, de unde vor putea fi luate informații direct între instituții, nu de la cetățeni;

 – sunt reglementate drepturile cetățenilor asupra datelor lor, pentru că aceștia trebuie să rămână titularii datelor. De exemplu, cetățenii vor putea cunoaște mereu ce instituție le-a accesat datele prin platforma de interoperabilitate;

– sunt prevăzute măsuri de securitate cibernetică pentru ca datele cetățenilor să fie în siguranță;

– sunt prevăzute amenzi pentru instituțiile și autoritățile publice care nu vor aplica legea și vor continua să ceară documentele sau informațiile direct de la cetățeni.

Concret, cetățenii scapă de fuga după documente și informații pentru a le plimba de la un ghișeu la altul, pentru că instituțiile vor transmite informațiile direct între ele. Asta va însemna servicii publice mult mai rapide.

Proiectul aduce și mai multă transparență, pentru că cetățenii vor afla mereu ce instituții publice au văzut informațiile despre ei.