Coaliția PSD-PNL-UDMR vrea, cu orice preț, să bage sub preș gunoiul din instituțiile publice

Coaliția PSD-PNL-UDMR vrea, cu orice preț, să bage sub preș gunoiul din instituțiile publice

În forma impusă de Coaliția securisto-socialistă la legea avertizorilor de integritate, nu doar că va fi slăbită considerabil protecția oferită persoanelor care vor să dezvăluie neregulile din instituțiile publice, dar România riscă deschiderea unei proceduri de infringement și, ulterior, amenzi usturătoare. Nu în ultimul rând, dacă legea – care este jalon în PNRR – va fi votată în forma dorită de PSD-PNL-UDMR, România va întâmpina obstacole considerabile în obținerea fondurilor din PNRR.

Ca și în alte situații, Coaliția PSD-PNL-UDMR ia o lege importantă, jalon PNRR în cazul de față, și o modifică astfel încât să răspundă propriilor interese. În Comisia juridică a Camerei Deputaților, au intervenit brutal, cu amendamente ce golesc de conținut întreaga lege și o îndepărtează de la scopul ei, și anume transpunerea Directivei europene privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii. Din legea pentru protecția avertizorilor au transformat-o în legea pentru abuzul împotriva avertizorilor. Este regretabil faptul că ministrul Predoiu nu a fost prezent la dezbaterile pe aceste amendamente, ele erau trimise, se știa de ele. Cum este regretabil și faptul că Ministerul de Justiție și Guvernul acceptă o asemenea grozăvie, o asemenea mutilare a legislației, astfel încât, în loc să sporească gradul de protecție a avertizorilor de integritate, îl micșorează. Dacă va fi votată forma dorită de Coaliția PSD-PNL-UDMR, anticipăm că se va porni o nouă procedură de infringement împotriva României și că vor fi obstacole considerabile în obținerea fondurilor din PNRR. Pentru toate acestea, trebuie să-și asume răspunderea domnii Ciolacu, Ciucă și Iohannis”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru de Justiție.

Din păcate, forma decentă în care a venit acest proiect de lege a fost complet denaturată. PSD, PNL și UDMR nu vor cu adevărat să protejeze avertizorii de integritate. Se folosesc de faptul că acest proiect este jalon în PNRR și fac totul pentru a slăbi protecția avertizorilor de integritate chiar sub nivelul la care este ea acum, în baza legislației în vigoare. Noi am propus, printre altele, să nu se elimine raportările anonime, ca o formă de protecție pentru persoanele care raportează un incident. Altfel, în foarte scurt timp, respectivele persoane rămân singure împotriva tuturor, fără loc de muncă și fără venit. De asemenea, am propus ca raportările să fie păstrate în bazele de date ale instituțiilor mai mult de doi ani, pentru că știm foarte bine cât durează procesele în România și raportările nu vor mai putea fi folosite ca probe în instanță. Nu în ultimul rând, USR a propus să se elimine condiția de a aștepta trei luni de la momentul efectuării raportării pentru a putea face o divulgare publică, considerând că este o limitare care se îndepărtează foarte mult de la conținutul directivei”, precizează Oana Murariu, deputat USR și membră în Comisia juridică a Camerei Deputaților.

USR a susținut, totodată, mai multe amendamente de transpunere exactă a directivei europene, amendamente care au fost respinse de Coaliția securisto-socialistă.

Dacă PSD, PNL și UDMR vor adopta legea avertizorilor de integritate în forma dezastruoasă ieșită din Comisia juridică și din simulacrul de dezbateri din prima parte a plenului, USR va întreprinde toate demersurile pentru a repara răul făcut de guvernarea Ciolacu-Ciucă-Iohannis.

Oricât încearcă Coaliția PSD-PNL-UDMR să bage sub preș gunoiul din instituțiile și autoritățile publice, USR va lupta pentru ca adevărul să iasă la lumină, iar persoanele ce abuzează de funcțiile pe care au ajuns să le ocupe prin numiri politice să răspundă pentru faptele lor.