Cristina Prună (USR): Senatul a adoptat în unanimitate inițiativa prin care candidații pentru Consiliul de Supraveghere al ANRE trebuie să fie audiați în Parlament

Cristina Prună (USR): Senatul a adoptat în unanimitate inițiativa prin care candidații pentru Consiliul de Supraveghere al ANRE trebuie să fie audiați în Parlament

Inițiativa deputatei USR Cristina Prună prin care se instituie obligativitatea audierilor candidaților pentru Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a fost votată în unanimitate de Plenul Senatului.

În prezent, nu există o procedură obligatorie pentru acordarea avizului candidaților pentru Comitetul de Reglementare al ANRE. Conform noii prevederi, candidații urmează să fie audiați de trei comisii, după cum urmează:

  • Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputaților
  • Comisia economica, industrii și servicii din Senat
  • Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat

Audierea în parlament a candidaților pentru Comitetul de Reglementare al ANRE este o procedură absolut firească ce trebuie derulată. Am văzut de-a lungul timpului ce înseamnă să ajungă oameni nepregătiți sau cu agende ascunse în aceste funcții. Oameni precum Alexandru Stănescu sau Iulian Iancu de la PSD. Deciziile luate de comitetul de reglementare al ANRE au o influență directă asupra facturilor pe care oamenii le plătesc la energie. Românii merită un minim respect, iar parlamentul trebuie să țină aceste interviuri de numire astfel încât competența sau lipsa de profesionalism ale celor care vor ocupa aceste funcții să fie cunoscută de toată lumea”, spune deputata Cristina Prună, inițiatoarea proiectului.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor, senatorul USR Narcis Mircescu a adus aminte că în lipsa unei reglementări formale, audierile candidaților pentru Comitetul de Reglementare al ANRE erau o cutumă și se făcea din respect pentru parlament, numai că actuala coaliție de guvernământ pare să fi uitat de ea.

În mod tradițional, candidații pentru un loc în cadrul Comitetului de Reglementare al ANRE erau audiați în parlament, numai că în ultima vreme coaliția militaro-socialistă consideră că audierile sunt un moft. L-am avut pe domnul Iulian Iancu, pe care acum câțiva ani, președintele Iohannis a refuzat să-l numească în funcția de vicepremier pentru teme economice pe motiv că că periclita parteneriatul strategic cu statele occidentale. Trei ani amia târziu, domnul Iancu este curat, numai bun de a fi pus la ANRE. Ca să nu mai avem asemenea situații USR a venit cu inițiativa legislativă care cere ca toți candidații să fie audiați”, a spus de la tribună senatorul Narcis Mircescu.

Senatul este camera decizională, astfel proiectul urmează să fie trimis către Președinte în vederea promulgării.