”Poluarea aerului este ucigașul tăcut din marile orașe ale României”  este concluzia dezbaterii organizate de mai mulți parlamentari USR pe tema calității aerului

”Poluarea aerului este ucigașul tăcut din marile orașe ale României” este concluzia dezbaterii organizate de mai mulți parlamentari USR pe tema calității aerului

La inițiativa parlamentarilor USR Dragoș Popescu și Oana Cambera, Comisiile pentru Mediu și Sănătate din Senat au organizat, împreună cu Asociația Ecopolis, o dezbate asupra efectelor poluării aerului asupra sănătății.

„Necesitatea unui astfel de seminar a devenit din ce în ce mai evidentă după ce mai multe studii au arătat clar că ceea ce respirăm ne afectează, mai devreme sau mai târziu, sănătatea și chiar viața, cu costuri financiare și sociale mari. Este nevoie de mult mai multe mecanisme pentru a determina cauzele poluării, pentru a avea date și adopta măsuri care în final să aibă un impact pozitiv asupra sănătății noastre”, a declarat Oana Cambera, deputat USR.

În cadrul dezbaterilor pe tema politicilor de mediu și sănătate, au luat cuvântul și Maria Neira, directoarea Departamentului de Sănătate Publică, Mediu și Determinanți Sociali ai Sănătății de la Organizația Mondială a Sănătății și François Wakenhut, Șefului Departamentului pentru Aer Curat din cadrul Direcției de Mediu din cadrul Comisiei Europene.

6 medici specialiști, coordonați de doctorul Radu Țincu au prezentat modul cum poluarea afectează copiii și persoanele vulnerabile, implicațiile poluării în apariția cancerului, efectele asupra bolilor pulmonare, ale pielii, precum și corelațiile între patologia cardiovasculară și diferiți poluanți.

La rândul ei, Anca Dragu, președinta comisiei pentru Drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi din Senatul României a făcut o trecere în revistă a articolelor constituționale cadru privind dreptul la un mediu sănătos și dreptul la ocrotirea sănătății.

“Ne dorim să facem pași rapizi și să reducem aceste cifre, iar în acest scop am inițiat acest seminar, pentru a ne influența și inspira reciproc și a crea o masă critică de experți care să lucreze pentru politici publice coerente și eficiente, pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor români” a arătat Dragoș Popescu, senator USR și inițiator al evenimentului.

Iată câteva dintre concluziile dezbaterilor:

  • Dacă ar fi aplicate noile recomandări OMS în ceea ce privește nivelul poluanților atmosferici, 90% dintre orașele din România ar înregistra depășiri periculoase pentru sănătatea umană – potrivit Institutului Național de Statistică.
  • Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului este insuficientă, nu are acoperire la nivel național și nu oferă informații concrete locuitorilor, în timp real. Este necesară realizarea unei platforme unice, care să includă și senzorii independenți, iar informația să fie ușor de înțeles și utilizat.
  • Nu avem programe de măsurare a calității aerului din interior și nici campanii de informare corectă pentru cetățeni cu privire la riscurile la care se expun când respiră aer poluat.
  • Toți medicii au susținut că populația vulnerabilă, în special persoane cu venituri mici, care locuiesc la periferia marilor orașe, sunt mai expuse poluării atmosferice și au o sănătate mai precară din acest motiv.
  • Avem nevoie de politici publice integrate, care să reducă poluarea aerului și să combată efectele asupra sănătății umane, în special pentru grupurile vulnerabile.

Alte informații referitoare efectele poluării aerului

La nivel global, poluarea aerului este a patra cauză pentru mortalitate, fiind responsabilă pentru 7 milioane de decese în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

  • 13% dintre cazurile de astm bronșic la copil se datorează poluanților din gazele de eșapament și 2 milioane de copii din lume vor dezvolta astm din cauza poluării
  • O creștere cu doar 10 unități în poluarea aerului crește riscul de cancer cu 16-26%
  • Un bucureștean pierde în medie aproape 2 ani din viață din cauză că limitele de poluare stabilite de Organizația Mondială a Sănătății nu sunt respectate. Bucureștiul este orașul european cel mai afectat de costurile sociale cauzate de poluarea aerului, după Londra, respectiv 3.004 euro/an/cap de locuitor.