Proiect USR pentru ca toți copiii până la 12 ani să poată fi îngrijiți, în caz de boală, de către părinți

Proiect USR pentru ca toți copiii până la 12 ani să poată fi îngrijiți, în caz de boală, de către părinți

USR a depus un proiect de lege, la inițiativa parlamentarilor Radu Panait și Alexandru Robert Zob, prin care este extinsă, de la 7 ani la 12 ani, vârsta până la care părinții pot beneficia de concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav. În acest fel, copiii bolnavi cu vârste cuprinse între 8 ani și 12 ani vor beneficia și ei de îngrijire și de sprijin din partea părinților, iar părinții nu vor mai fi nevoiți să recurgă la concediu de odihnă sau fără plată pentru a-și putea îngriji copiii.

Mulți părinți își sacrifică concediul de odihnă pentru a sta acasă cu copiii, acțiune care afectează mult productivitatea lor, iar în baza unor studii am aflat că nu este indicat să lăsăm copiii sub 12 ani singuri în casă pe perioade mai mari de trei ore. Reglementările pe care le propunem prin acest proiect sunt de fapt o normalitate. Este normal ca un părinte să aibă dreptul de a-și îngriji copilul de 7 sau de 12 ani fără să fie nevoit să își ia zile legale de concediu sau chiar concediu fără plată. Copiii de azi sunt viitorul de mâine, e momentul să deschidem ochii și să vedem care sunt provocările de care se lovesc familiile, în special cele monoparentale, și să luăm măsuri care să îi ajute și să îi încurajeze. Noi, cei de la USR, suntem aici pentru a lua măsuri concrete, nu pentru politicianisme ieftine. Părinții trebuie să știe că nu sunt singuri”, declară deputatul USR Radu Panait.

Familiile din România au nevoie să simtă că statul le e alături, pentru că un copil vine mereu cu o multitudine de provocări. Datoria noastră este să fim alături de părinți și să îi sprijinim pe bune, nu doar prin declarații aruncate la întâmplare. Un copil bolnav are nevoie să își aibă alături părintele și la 7, și la 9, și la 12 ani. Inițiativa noastră legislativă îi va ajuta pe părinți să își îngrijească copiii în acele momente fără să mai aibă pe cap grija concediului. E o normalitate de care au nevoie!”, precizează senatorul USR Alexandru Robert Zob.

Proiectul USR modifică art. 26 alin. (1) din Ordonanța de Urgență nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate: „Asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani”.

Măsura propusă de USR elimină o dublă discriminare instituită de legislația în vigoare: pe de o parte, discriminarea între părinții asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate pe criteriul vârstei copiilor lor, pe de altă parte discriminarea copiilor bolnavi cu vârsta de peste 7 ani.

Tot la inițiativa USR, Parlamentul a adoptat și o lege prin care părinții copiilor mai mari de 7 ani infectați cu o boală infectocontagioasă și aflați în carantină sau izolare au dreptul la concediu și indemnizație pentru supravegherea și îngrijirea acestora.