Lege USR pentru mai multă transparență în cheltuirea banilor din sport

Lege USR pentru mai multă transparență în cheltuirea banilor din sport

Camera Deputaților a adoptat astăzi o inițiativă legislativă a USR care aduce mai multă transparență în cheltuirea banilor din sport și obligă Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) să publice pe site sursele de finanţare, bugetul şi bilanţul contabil. Legea merge la promulgare la Președinte.

După votul de astăzi, Comitetul Olimpic și Sportiv Român – care primește 1% din taxele percepute pentru obținerea licenței de organizare a jocurilor de noroc și a autorizațiilor de exploatare – va avea obligația de a publica pe site-ul propriu sursele financiare, bugetul contabil și execuția bugetară anuală. De asemenea, COSR va trebui să facă publice informații legate de grila de salarizare, registrul imobilizărilor, numărul de persoane angajate, organigrama instituției, deciziile și hotărârile adoptate de organele de conducere ale COSR, precum și finanțările alocate fiecărei federații sportive și criteriile după care au fost alocate finanțările. Nerespectarea acestei obligaţii va constitui contravenţie sancţionată cu amendă.

„Adesea ne plângem de la tribuna parlamentului despre resursele puține care sunt alocate sportului, asta în condițiile în care societatea civilă, dar și sportivii sau antrenorii ne arată că, de multe ori, instituțiile care primesc aceste resurse le cheltuie în mod netransparent și ineficient. Transparența privind cheltuielile și alocarea fondurilor în sport este necesară, mai ales că acesta este un domeniu subfinanțat. Puținele resurse alocate de statul român către sport ar trebui drămuite cu cap. Așa vor avea de câștigat și entitățile care primesc bani de la bugetul de stat și sportivii sau iubitorii de sport și cu siguranță vom vedea și mai multe medalii în diferitele competiții internaționale și români mai sănătoși”, a spus la tribuna Parlamentului deputatul USR Cristian Brian, unul dintre inițiatorii legii.

„Ar trebui să fim mult mai atenți la cum sunt alocați banii în sportul românesc și cum îi cheltuie federațiile, în condițiile în care vorbim de zeci de milioane de euro. Din taxele din industria jocurilor de noroc, COSR primește aproximativ 10 milioane de euro anual. Un exemplu recent de folosire nefericită a acestor fonduri l-am văzut la Federația Română de Schi Biatlon, care a primit, din 2019 până la Olimpiada de la Beijing, doar de la COSR suma de 3 milioane de euro. Ne amintim cu toții scandalul în care a fost implicată Federația Română de Schi Biatlon după ce a refuzat de două ori accesul celei mai bune schioare la Olimpiada de la Beijing. Nu s-a întâmplat nimic după aceea, în ciuda declarațiilor ministrului Novak. Bani sunt în sportul românesc. Nu sunt foarte mulți, dar sunt. Problema este că sunt folosiți extrem de prost”, a adăugat deputatul Tudor Pop, coinițiator al legii.