Senatul a adoptat în unanimitate inițiativa legislativă depusă de senatorii USR Simona Spătaru și George Mîndruță privind încriminarea faptei de vânzare a minorilor

Senatul a adoptat în unanimitate inițiativa legislativă depusă de senatorii USR Simona Spătaru și George Mîndruță privind încriminarea faptei de vânzare a minorilor

Plenul Senatului a adoptat, în unanimitate, inițiativa legislativă a senatorilor USR Simona Spătaru și George Mîndruță prin care toate faptele de vânzare a minorilor vor fi incriminate.

Propunerea legislativă completează Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Plen, senatoarea USR Simona Spătaru, președinta Comisiei de Constituționalitate, a arătat că există un vid legislativ care permite persoanelor implicate în vânzarea de copii să scape nepedepsiți  întrucât actuala lege pedepsește doar acele fapte care au loc în cadrul procedurilor de adopție.

Astfel, Art. 92 din Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției incriminează primirea de foloase materiale în scopul adopției copilului. Dar dacă banii se primesc în afara unei proceduri de adopție propriu-zisă, acuzația nu poate fi reținută de instanță și copiii cad victime.

De asemenea, în practică, au fost pronunțate soluții de achitare a inculpaților cu privire la acuzația de săvârșire a infracțiunii de trafic de minori, deoarece actele de vânzare, respectiv cumpărare de minori nu au fost realizate în scopul exploatării acestora.

Simona Spătaru: „Oricât de cutremurător sună, aceste situații sunt o realitate. Sărăcia și lipsa de educație conduc la vânzarea de copii. Și cazurile nu sunt puține în România. Această inițiativă acoperă un vid legislativ. Pune sub protecţie toți copiii și împiedică vânzarea acestora în afara procedurilor de adopţie.”

România a ratificat Protocolul facultativ la Convenţia cu privire la drepturile copilului, referitor la vânzarea de copii, prostituţia copiilor şi pornografia infantilă, semnat la New York la 6 septembrie 2001, prin care sunt interzise actele sau tranzacțiile prin care un copil este transferat de orice persoană sau grup de persoane către o altă persoană ori către un alt grup contra cost sau contra oricăror alte avantaje materiale.

România însă nu a asigurat până la acest moment și transpunerea în legislația națională a interdicției privind vânzarea de copii.

Inițiativa legislativă USR intră acum în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional.