Claudiu Năsui: Pensia specială medie a crescut de peste 3 ori mai mult decât pensia românilor obișnuiți

Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei, arată cum au crescut pensiile speciale de trei ori mai mult decât pensiile contributive în perioada martie 2020 – martie 2022. După cum reiese din datele Casei Naționale de Pensii Publice, care plătește șase categorii de pensii speciale, în martie 2022 pensia specială medie ajunsese la 13.340 lei.

Casa Națională de Pensii Publice are în plată pensiile speciale ale membrilor Corpului diplomatic și consular, ale funcționarilor publici parlamentari, ale personalului civil navigant, ale magistraților, ale personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, respectiv ale angajaților Curții de Conturi.

Perioada analizată – martie 2020-martie 2022 – acoperă stările de urgență și de alertă decretate în contextul pandemiei de COVID-19.

Pensia medie a crescut cu 397 de lei. Numărul pensionarilor a scăzut cu aproximativ 60.000 de persoane. În același timp, ce să vedeți, numărul pensionarilor speciali a crescut. Cu încă 300 de beneficiari. Cifra pare mică, dar e mare prin comparație cu scăderea numărului de pensionari în total. Ce este cel mai important, și trebuie să știm cu toții, e că pensia specială medie în plata Casei Naționale a crescut cu 1.300 de lei. De peste 3 ori mai mult decât pensia românilor obișnuiți”, declară Claudiu Năsui.

USR a spus, încă de la început, că sistemul pe două viteze al pensiilor speciale pe care l-a creat PSD-PNL trebuie să dispară.

Între 2017-2020, proiectele USR de abrogare a pensiilor speciale au fost blocate sistematic de vechea clasă politică. Când s-au apropiat alegerile, PNL și PSD au schimbat discursul, și s-au prefăcut că susțin eliminarea pensiilor speciale. În realitate, nu, n-au făcut nimic despre asta. Și vor tot tergiversa o decizie de acest gen. Țineți minte eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor? Ar fi putut să adopte proiectul USR depus cu ani în urmă și care parcursese toate procedurile legislative. De ce nu au făcut-o? Vă zic șmecheria la care au apelat să-și păstreze privilegiile. A depus PSD un proiect nou și l-au adoptat în 24 de ore cu încălcarea procedurilor constituționale. Fiindcă știau că, în final, legea PSD, făcută intenționat pe repede înainte, va fi anulată. Un lucru este cert: eliminarea pensiilor speciale este posibilă și s-a mai întâmplat, dar politrucii PSD și PNL doar mimează eliminarea lor. Este și normal, tot ei sunt cei care le-au introdus în 2015-2016”, mai precizează Claudiu Năsui.

În anul 2022, se estimează că pensiile speciale vor costa bugetul de stat aproape 12 miliarde de lei, sumă care, ca ordin de mărime, este similară cu ce are în plan Guvernul PSD-PNL să cheltuie pe drumuri.

De la an la an, suma alocată pensiilor speciale a tot crescut, astfel că în 2021 cheltuielile cu pensiile speciale au fost cu 73% mai mari decât în 2016.

USR va continua să lupte pentru desființarea pensiilor speciale și pentru restabilirea echității între pensionari.