USR susține digitalizarea justiției. Proiectul USR pentru ca hotărârile judecătorești să se comunice din oficiu prin e-mail, adoptat în Parlament

USR susține digitalizarea justiției. Proiectul USR pentru ca hotărârile judecătorești să se comunice din oficiu prin e-mail, adoptat în Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat marți, 31 mai, o inițiativă legislativă a USR care impune instanțelor civile să comunice deciziile prin e-mail. Inițiativa este un pas înspre digitalizarea și simplificarea sistemului de justiție.

Comunicarea hotărârilor judecătoreşti se va face, din oficiu, prin e-mail, dacă au fost indicate datele corespunzătoare în acest sens sau la solicitarea expresă a instanţei în timpul procesului.

În prezent, toate hotărârile judecătorești se comunică prin poștă, ceea ce presupune costuri și timp. Actele din procese se pot comunica și pe e-mail, dar nu exclusiv pe e-mail.

„Este un pas simplu care trebuia implementat de mult pentru eficientizarea actului de justiție cu avantaje materiale și de timp și pentru magistrați și pentru cetățeni. Prin acest proiect, persoanele care doresc și au o adresă de e-mail să poată primi hotărârea judecătorească fără hârtie, fără ștampilă, fără timp pierdut, fără factor poștal. Toate acestea sunt absolut normale pentru anul 2022. Noi facem pași care în realitate sunt destul de mici. Ce trebuie făcut ține de Ministerul Justiției. Trebuie ocupate posturile de magistrați, trebuie suplimentate schemele de personal la magistrați și grefieri și trebuie făcute odată”, a spus deputata Oana Murariu, care susține continuarea măsurilor de eficientizare a sistemului judiciar.

„Adoptarea acestei legi este un semnal pozitiv din perspectiva șanselor ca Parlamentul să voteze și celelalte propuneri legislative de modernizare a justiției pe care le-am depus împreună cu colegii din USR”, a declarat deputatul USR Mihai Badea.