USR, despre noile legi ale securității naționale: Nu creșterii puterilor serviciilor secrete!

USR, despre noile legi ale securității naționale: Nu creșterii puterilor serviciilor secrete!

Uniunea Salvați România avertizează împotriva strategiei de transformare a statului în Republica Securistă România prin noile legi ale securității naționale.

Liderii coaliției PSD-PNL-UDMR au motive să le fie rușine de ceea ce au produs. Din informațiile apărute în presă rezultă clar că avertismentele repetate ale USR privind instaurarea unui regim ¨socialist cu epoleți˝ sunt îndreptățite. România riscă să devină un stat la cheremul serviciilor secrete și această nouă realitate trebuie adusă la cunoștința Comisiei de la Veneția, a Comisiei Europene, a Consiliului Europei și a partenerilor din NATO.

USR susține valori care intră în opoziție totală cu practica actuală a serviciilor secrete de captură a statului și a politicii, dar și cu intențiile coaliției de a supradimensiona puterea serviciilor secrete, cu încălcarea separației puterilor în stat și care riscă să împingă România într-o derivă autoritaristă de tip rusesc.

Pachetul de legi pentru siguranța națională, care profită de invazia Rusiei în Ucraina, legalizează puterile informale pe care SRI în special, dar și alte servicii de informații, le-au dobândit deja, în ultimii ani, prin pârghii de control și influență netransparente asupra clasei politice, instituțiilor statului și unor segmente din societate.

Aceste legi vor consolida, de asemenea, legătura Președinte-SRI, după model rusesc, prin acordarea pentru ofițerii SRI a unei imunități speciale în fața justiției, pe care nu o poate ridica decât președintele României, și prin dreptul exclusiv al președintelui de a demite directorul SRI, care până acum era al Parlamentului. Este atât o întărire a puterii președintelui României cât și a SRI, care este susceptibilă de încălcare a Constituției.

Prin obligativitatea civililor și a firmelor de a coopera cu serviciile secrete pare că se revine la practicile fostei Securități și se oferă SRI o nouă pârghie de control asupra politicienilor, instituțiilor statului, justiției, jurnaliștilor, societății civile.

Potrivit informațiile din presă, toate neclaritățile legislative curente sunt „rezolvate” în favoarea maximală a serviciilor și spre defavoarea controlului civil. Sperăm că guvernul, parlamentarii coaliției și președintele Iohannis vor înțelege că, adoptând astfel de proiecte, nu fac decât să aștearnă covorul roșu pentru o viitoare dictatură în România.

USR va da mandat reprezentanților săi în comisia specială din Parlament care va dezbate noile legi ale securității naționale să întărească controlul civil real asupra serviciilor și să se opună militarizării societății. USR va prezenta propria viziune privind organizarea și controlul civil asupra serviciilor secrete. Este momentul ca societatea democratică, reformatoare, reformistă să spună STOP statului autoritar.