Claudiu Năsui, întrebare pentru ministrul Finanțelor: Cum strânge statul mamut cureaua în prag de criză?

Claudiu Năsui, întrebare pentru ministrul Finanțelor: Cum strânge statul mamut cureaua în prag de criză?

Deputatul USR Claudiu Năsui l-a întrebat pe ministrul Finanțelor, venit în Parlament la solicitarea USR, cum exact va strânge cureaua statul mamut pe care PSD și PNL îl tot cresc.

”Situația economică a țării este foarte gravă. Ne îndreptăm cu pași rapizi și siguri către o criză economică de proporții. În care intrăm nu doar nepregătiți, ci masiv îngreunați din cauza unui stat mamut care nu face decât să crească. Să își crească cheltuielile, să își crească agențiile, sinecurile și toate privilegiile pe care le are pentru o clasă politică care nu se mai satură.

Cifrele vorbesc de la sine. Cheltuielile statului la luna aprilie, pe primele luni ale anului, au crescut cu 15.6% față de anul trecut. Cheltuieli de personal, despre care liderii dumnevoastră au spus că vor să strângă cureaua, că vor să nu mai crească, ba chiar că vor să le reducă. De fapt, cresc cu încă 1.3 miliarde de lei pe primele 4 luni, adică încă 3.7%.

Pensiile speciale, această cheltuială rușinoasă pe care o are România, cresc anul acesta, la luna aprilie, cu 12% față de anul trecut.

Nu vă mai ajung posturile pentru activul de partid și rezolvați și problema aceasta înființând noi agenții de stat pe lângă sutele care există deja: Institutul de Promovare a Vinului Românesc, Academia Oamenilor de Știință din România, Directoratul Național de Securitate Cibernetică, o structură mamut cu 1.250 de posturi, Casa de Comerț Unirea, o companie falimentară a statului român, făcută ca să cheltuie bani aiurea, trebuia desființată, nu doar că nu o desființați, mai băgați 100 de milioane de euro în ea, bani pe care să îi căpușeze de fapt activul de partid; Autoritatea Națională pentru Promovarea Investițiilor, cu 300 de posturi; de parcă investitorii vin în România și ne spun că avem o problemă că nu avem o agenție de stat pentru promovarea investițiilor.

Numărul salariaților la stat a crescut cu aproape 17.000 din martie 2021 până în martie 2022. Și lucrurile nu se opresc aici: în fiecare săptămână se mai anunță creșteri noi de activ de partid, noi angajați la stat: 7.880 posturi la MAI și ni se spune că avem nevoie de ele pentru că iese lumea la pensie; 536 posturi la MIPE; 64 posturi la Mediu; Plus zeci de demnitari la care se adaugă și cabinetele de consilieri. O armată întreagă.

De unde bani pentru toate aceste creșteri de cheltuieli mandatate politic?

Evident, din taxe și impozite, în mare parte. Mediul privat a muncit și a produs multă valoare și încasările statului au crescut, dar nici pe departe suficient cât să faceți loc la toate creșterile de cheltuieli pe care le-ați făcut pentru clientela politica.

Ce nu ați luat din taxe ați luat pe datorie. Ați îndatorat România pe generații întregi, și, suplimentar ați mai luat și din tiparnița cu care v-a ajutat BNR. 1 leu din 4 actuali a fost tipărit de la începutul pandemiei și până acum. De aceea avem inflație, nu din cauza războiului.

Veți pretinde că ați încercat să strângeți cureaua, dar nu ați putut. Asta în timp ce faceți mii de angajări asta și dați sporuri cu dedicație pe bandă rulantă. Asta în timp ce salariul mediu de la stat este 70% mai mare, adică cu 2700 de lei mai mare. 

Ce este trist cu adevărat este că România are foarte mult potențial. Avem o economie diversă, avem antreprenori inovatori, dinamici, care se adaptează foarte ușor și care reușesc să pătrundă în piețe din toată lumea aceasta. Ne mândrim cu ei, doar cu vorbe, pentru că altfel le facem viața un coșmar în România. Trist este că nu avem politici centrate pentru ei, trist este că nu încercăm să reducem povara administrativă și fiscală pe care o avem asupra lor. 

În prag de criză, dacă tot vă place ce fac alte state și uitați în alte părți: niciun stat din lumea aceasta nu crește impozitele asupra populației în prag de criză, când vine o recensiune, când va veni greul. Lucru acesta este greșit. 

Întrebarea noastră pentru domnul ministru este: Ce va face Guvernul ca să reducă cheltuielile? Ce cheltuieli vor fi reduse și cum vom face exact ca să strângem cureaua în acest stat mamut care nu a făcut decât să crească?”, a spus de la tribuna Parlamentului deputatul USR Claudiu Năsui.