OUG13 2.0 – Indolența PSD și PNL scapă infractorii de dosare grele. USR cere vot de urgență în Parlament

OUG13 2.0 – Indolența PSD și PNL scapă infractorii de dosare grele. USR cere vot de urgență în Parlament

USR a depus, vineri, o inițiativă legislativă pentru modificarea Codului penal în acord cu deciziile CCR și solicită adoptarea în procedură de urgență, astfel încât corupții să nu scape de dosarele penale cu ajutorul chichițelor legislative. 

Inițiativa USR vine în contextul în care CCR a admis, joi, o nouă sesizare referitoare la termenul de prescripţie a răspunderii penale, declarând neconstituțional un articol din Codul Penal ce permite întreruperea cursului prescripției odată cu administrarea de noi probe de către procurori.

Dacă legea nu va fi modificată urgent, chiar înainte sa fie publicată decizia CCR în Monitorul oficial, toate dosarele penale în care ar fi fost depășit termenul de prescripție a răspunderii penale dacă nu ar fi operat întreruperea, inclusiv dosare de politicieni corupți sau interlopi periculoși vor putea fi închise prin prescrierea răspunderii penale. Dacă Iordache legifera activ pentru a scăpa grangurii de dosare, Predoiu îi face scăpați prin inacțiune.

În mandatul de ministru al Justiției, Stelian Ion a finalizat proiectul de modificare a Codului Penal și l-a pus în transparență publică din data de 27 Iulie, dar ulterior Bode și Predoiu nu l-au promovat nici până în prezent, deși termenul de transparență s-a împlinit din data de 8 septembrie 2021. (https://bit.ly/proiect-modificare-cod-penal

”Cătălin Predoiu ocupă degeaba postul de ministru al Justiției sau poate tocmai aceasta este misiunea lui acolo, să-i scape de dosare penale pe unii politicieni și interlopi. Declarația lui Predoiu, prin care recunoaște că proiectul era deja finalizat la Minister, dar că încă mai așteaptă până îl trimite la Parlament, să vadă mai întâi motivarea CCR, este încă o dovadă a relei sale credințe sau a incompetenței crase. Problemele sunt cunoscute din decizia interpretativa CCR nr. 297/2018, însă publicarea în Monitorul oficial a noii decizii ar avea ca efect suspendarea de drept a dispozițiilor art. 155 Cod penal care s-ar aplica asemenea unei legi penale mai favorabile”, spune Stelian Ion, vicepreședinte USR.

”Îi cer ministrului Predoiu să înțeleagă că rolul lui la Minister era să se asigure și că statul de drept funcționează, adică legea este respectată, se aplică tuturor, iar cei care o încalcă trebuie să răspundă. Nu să fie scăpați de dosare pentru că ministrul Justiției uită legile prin sertare. Pentru aceasta nouă gafă impardonabilă ar trebui să își dea demisia”, conchide Stelian Ion.