Cătălin Drulă face bilanțul real după 6 luni cu PSD-PNL la guvernare

Președintele USR Cătălin Drulă a susținut, astăzi, o conferință de presă în Parlament pentru a prezenta bilanțul real al guvernării PSD-PNL-UDMR în ultimele 6 luni.

Redăm discursul său integral:

„Buna ziua!

V-am rugat sa ne intalnim astăzi aici cu o ora sau doua, dupa cum sunt stirile pe surse, inainte ca aceasta guvernare PNL-PSD sa isi anunte rezultatele a 6 luni de dezastru sau ceea ce numesc ei guvernare.

Ne indreptam cu toata viteza inainte catre o catastrofa. Avem o coalitie a falimentului la butoane, iar rezultatele le vad in fiecare zi romanii in indicatori simpli.
Inflatie record, crestere necontralata a preturilor, indatorarea criminala a tarii, rate mai mari, cresteri ale cheltuielilor statului, ingrasarea clientelei de partid si saracirea romanilor.

Si pentru ca si-au anuntat astazi bilantul la 6 luni de guvernare, tot astazi, o coincidenta, se fac tot atatea zile de cand am fost dati afara de la guvernare de Iohannis, cate zile am avut noi la guvernare, 260 de zile am fost la Ministerul Transporturilor, 260 de zile au trecut de atunci si am facut public, ati primit si dvs presa, o comparatie a acestor 260 de zile, o comparatie care ma doare.

In mod normal, fiind in opozitie, liderul opozitiei, ar trebui greselile adversarilor intr-un fel sa iti creeze material. Pe mine ma doare cand vad ce se intampla cu infrastructura de transport a Romaniei pentru ca, in primul rand, sunt cetatean si mi-as dori ca oamenii care ne guverneaza sa aiba rezultate.

Nu ca este prost, este dezastru!

Pe PNRR, daca luam numai transporturi, din 7,5 miliarde, cate sunt puse acolo de euro, o oportunitate istorica pentru Romania, numai pentru un singur proiect, pentru A7, avem 3 miliarde de euro, mai mult decat a cheltuit Romania in 10 ani cu toate autostrazile si drumurile expres. avem semnate contracte din cei 7,5 miliarde de euro doar pentru 3%.

Daca vorbim de contraperformantele acestui guvern si de cifre, o sa va mai dau cateva cifre care sunt chiar din date oficiale: pe primele patru luni ale anului, au scazut investitiile fata de anul trecut cu 7%, sunt cifrele publicate de Ministerul Finantelor si citez din surse oficiale. Deci investitiile au scazut cu 7% in conditiile in care suntem pe final de program european 2022, este deja an de extensie de la programele operationale care erau 2014-2021, acum ar trebui sa vina grosul absorbtiei si ei au facut, in total, cu 7% mai putine investitii.

INS, o alta institutie publica, ne anunta ca a scazut domeniul infrastructurii cu 11% pe primul trimestru fata de anul trecut si dau si cauza: semnarea cu intarziere a licitatiilor si a contractelor publice de lucru.

Inflatia, 13,8% in aprilie, este enorm! Inflatia este hotul nevazut care ia bani din buzunarele romanilor, o taxa mascata care se pare ca le convine pentru ca, prin aceasta inflatie, statul se hraneste, TVA se aplica pe o baza mai mare si se pot roti banii in clientela de partid.

Au crescut ratele dobanzilor – ROBOR a ajuns la 5,9% la sfarsitul lunii mai, asta inseamna ca o rata de 1.300 de lei a devenit acum una de 1.500 de lei. Ne imprumutam pe pietele de capital la cea mai mare dobanda din ultimele doua decenii, de 20 de ani nu ne-am imprumutat la 8,1% la imprumuturi pe termen lung. Este cea mai mare rata a dobanzii din Uniunea Europeana. Din 27 de state membre, ne imprumutam la cea mai mare rata a dobanzii, 1.000 de euro pe secunda.

Pretul combustibililor, peste 9 lei, datoria publica a Romaniei a depasit in premiera 50% din PIB, cheltuielile statului cresc, avem un raport detaliat pe care il vom arata si dumneavoastra, presei, cu contraperformantele acestui guvern al falimentului in primele sase luni de activitate.

Este foarte grav si nu vreau sa sperii oamenii, este departe de mine gandul de a induce panica, dar este foarte important sa tragem un semnal de alarma acum, cat se mai poate. Acum inca se pot lua masuri, se pot lua masuri inainte ca, peste un an sau doi, sa ajungem in scenariul grec de acum 10 ani pentru ca asta se intampla – nu mai poate fi finantata datoria Romaniei, la 4 lei pe care ii cheltuim din banii pe care ii strangem la buget, mai imprumutam un leu si inca un leu, al doilea din cei imprumutati merge catre datoriile din trecut.

Nu se poate sustine asta, vom ajunge intr-un scenariu de ajustare brutala si de ce ajungem aici? Pentru ca premierul Ciuca nu intelege absolut deloc economie, este doar un executant pus acolo de Iohannis, arhitectul acestei coalitii dezastruoase, omul care a dat afara USR de la guvernare, USR care a facut PNRR, care a guvernat profesionist, a fost dat afara ca sa aduca PSD la guvernare. Este Ciolacu acolo, lui Ciolacu nu-i pasa. Eu sunt convins, si am lansat si public aceasta provocare, nu va prelua, nu va avea curajul sa preia guvernarea la rotativa peste un an, in mai la anul ar trebui sa preia guvernarea, pentru ca stie ce dezastru lasa in urma.
Se pregatesc sa dea tunul, tunul pentru ei, tunul pentru clientela de partid si sa fuga. Dupa noi, potopul! Asta este modelul de guvernare PSD pe care l-am tot vazut in ultimii 20-30 de ani, ce este cel mai grav acum este ca se face cu un PNL care a devenit carpa lor de sters pe picioare.

Acesta este bilantul real al guvernarii, indiferent despre ce vor anunta peste o ora sau doua”.