Răspuns oficial de la Bruxelles pentru USR: PSD și PNL nu au negociat cu Comisia Europeană sumele necesare pentru acordarea voucherelor

Răspuns oficial de la Bruxelles pentru USR: PSD și PNL nu au negociat cu Comisia Europeană sumele necesare pentru acordarea voucherelor

Într-un răspuns oficial de la Bruxelles la o întrebare din partea USR se arată că PSD și PNL nu au negociat cu Comisia Europeană sumele necesare pentru acordarea voucherelor destinate persoanelor vulnerabile.

Deputatul USR Cristian Seidler a transmis o serie de întrebări către Comisia Europeană:

  1. Au inițiat autoritățile din România discuții cu Comisia Europeană despre finanțarea voucherelor pentru persoanele vulnerabile? Dacă da, când au început discuțiile?
  2. A aprobat Comisia Europeană fonduri pentru populația vulnerabilă din România? Dacă da, ce tip de programe vor primi finanțare?

În răspuns, Comisia Europeană susține că ”detaliile unei astfel de finanțări se află în prezent în procesul de negociere cu autoritățile române, așa cum este cazul tuturor măsurilor FSE+ preconizate în cadrul Programelor de Incluziune și Demnitate Socială sau Educație și Ocuparea Forței de Muncă. Desfășurarea adecvată a operațiunilor viitoare, inclusiv a schemelor de tichete relevante pentru a sprijini cu asistență materială grupurile țintă cele mai vulnerabile din punct de vedere social, va face, prin urmare, subiectul unor discuții informale și formale suplimentare”.

De la lansarea acestei măsuri, anunțate cu surle și trâmbițe de Ciolacu și Ciucă, USR a avertizat că nu există o sursă clară de finanțare și în niciun caz nu va putea fi acoperită doar din fonduri europene. Bugetul inițial, prezentat pe cartoane colorate de PSD și PNL, a scăzut de la 1 miliard de euro la 3,1 miliarde de lei în hotărârea de guvern, iar beneficiarii au scăzut de la 4,7 milioane la 2,8 milioane.  

”Coaliția a anunțat al doilea pachet de măsuri, dar e foarte clar că nici la primul pachet de măsuri nu au încă finanțarea. Pentru vouchere, au promis că vor fi finanțate cel puțin în proporție de 50% din fonduri europene, dar avem răspunsul Comisiei Europene și confirmarea că nu au niciun fel de contract în acest sens, ci că vor exista discuții viitoare formale și informale, nimic mai mult. Problema este că acest guvern promite, vorbește, dar nu are nimic în spate. Exact ca la Gala Bute: ni s-a spus că toate cheltuielile vor fi din fonduri europene, dar ulterior s-a dovedit că le-au plătit românii din buzunar”, spune deputatul Cristian Seidler.