Claudiu Năsui: 5 soluții pentru ca statul să aibă mai mulți bani fără să crească impozitele și taxele

Claudiu Năsui: 5 soluții pentru ca statul să aibă mai mulți bani fără să crească impozitele și taxele

În contextul intențiilor Coaliției sărăciei de a aduna mai mulți bani la buget prin renunțarea la cota unică și creșterea taxelor și a impozitelor, Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei, arată că există și alte variante pentru reducerea deficitului bugetar, fără a-i împovăra pe românii afectați deja de criza facturilor, inflația galopantă și creșterea vertiginoasă a ratelor.

Populația e sărăcită. Prețurile explodează. Deja ne permitem să cumpărăm mai puțin în fiecare lună. Iar PSD și PNL vor să crească taxele. Nicio țară din lume nu crește taxele când economia e la marginea prăpastiei. Cu toată proprietatea cuvintelor folosite, ce vor să facă domnii Ciolacu și Ciucă este crimă economică. Să nu credeți că nu au de ales. Pot să reducă cheltuielile, dar nu vor să facă asta pentru că atunci le este afectat activul de partid care a tot crescut pe spatele statului. Guvernul are de ales: fie își restrânge cheltuielile, deci nu le mai crește cu 19% față de anul trecut, fie crește taxele”, declară Claudiu Năsui.

Cinci soluții la îndemnâna PSD-PNL pentru scăderea problemelor Guvernului cu banii:

1) Desființarea pensiilor speciale. Economie: în jur de 10 miliarde de lei pe an. Suma tot crește.

2) Desființarea PNDL 3 „Anghel Saligny”, care este de fapt un mare program de transfer al banilor din buzunarul românilor înspre firme de partid și băieți deștepți conectați politic. Era 50 de miliarde de lei când USR a fost dat afară de la guvernare, sub USL 2.0, a ajuns la 65 de miliarde de lei. Și sigur va mai crește.

3) Reducerea numărului de ministere și desființarea sinecurilor. România poate funcționa lejer cu 12 ministere. Restul, până la 20, sunt făcute ca să hrănească mega-partidul unic, cu trei guri, care a ajuns frecându-și mâinile la guvernare. Agenții de promovare a nu-știu-ce. Au ajuns să înființeze cam una pe lună. Academii de carton făcute doar să plătească indemnizații pe viață așa-zișilor academicieni cu doctorate plagiate. Institute de cercetare care nu cercetează nimic, dar își plătesc salarii imense, pe sistemul „academiilor”. Ai de unde să desființezi, fără să simtă niciun român că o instituție de genul ăsta a ieșit din viața lui.

4) Eliminarea sporurilor aberante de la stat. Recent, au adăugat sporuri noi la mai multe ministere pentru lucratul cu fonduri europene. Salariile acestora lucrători sunt deja mari, dar partidul unic socialist a sesizat o oportunitate politică să le crească din nou.

5) Oprirea schemelor de ajutor de stat, care ajută doar o mafie conectată la ministere. De la scheme de tipul celei de mers la târguri în locații exotice pe banii contribuabililor până la scheme eșuate de tip Start-up Nation, unde un loc de muncă creat așa a costat aproape 100.000 de lei. La suma aceasta, mai bine lăsau banii în buzunarul oamenilor. Iar acum pregătesc un nou Start-up Nation, sezonul 3.

Dacă vreți să vedeți pe ce vi se duce jumătate din banii de salariu, pe care statul vi-i ia lunar, vă invit să mergeți pe platforma www.openbudget.ro. E o platformă de transparență bugetară pe care am lansat-o alături de un grup de prieteni în 2014, care preia cifrele oficiale de cheltuieli și venituri ale statului. Puteți analiza și dumneavoastră și sunt sigur că veți găsi de unde și cât se mai poate tăia. Zic asta doar ca să avem o imagine a dezastrului pentru care oamenii aceștia ne vor crește taxele. Pe primul trimestru al acestui an, cheltuielile statului au crescut deja cu peste 19% față de primul trimestru al anului trecut. Deci, la stat lucrurile merg bine de tot. Doar în mediul privat va fi durere mare. Pregătiți-vă doar de falimente și de o creștere a lipsurilor”, mai declară Claudiu Năsui.