Claudiu Năsui: Cei 8 pași prin care PSD și PNL distrug economia României

Claudiu Năsui: Cei 8 pași prin care PSD și PNL distrug economia României

Deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, explică cei opt pași prin care se distruge o economie și arată unde se află România sub guvernarea PSD-PNL, dar și ce urmează. Adică, creșterea taxelor, falimente și sărăcie.

„Cum să distrugi o economie în 8 pași? PNL și PSD parcă acționează după manual. Hai să scriem pașii lor. Nu de alta, dar nu e prima dată când se întâmplă asta în lume. Și e bine să știm și cum am ajuns aici, și ce urmează să se mai întâmple.

Pasul 1: Cresc mult cheltuielile

Pensii speciale, PNDL-uri, agenții noi, scheme de ajutor de stat direcționate politic către anumite firme. Orice cheltuială e bună, doar să treacă prin pixul politic.

Pasul 2. Când deficitul devine prea mare, nu se opresc

Creșterea cheltuielilor duce la un deficit imens. În momentul în care au văzut asta, PNL și PSD puteau să se oprească. Să dea înapoi. Nu au făcut-o. Dimpotrivă. I-au dat mai tare.

Pasul 3. Dau drumul la datorii

Pentru a susține ritmul nebun în care au crescut cheltuielile, PNL și PSD îndatorează România la maxim. Ne îndatorăm în fiecare an mai mult și mai scump.

Statul a ajuns atât de îndatorat, iar perspectivele sunt atât de sumbre, încât nici măcar nu le mai împrumută nimeni bani decât la dobânzi ridicol de mari. În ultimele 5 încercări, statul român nu a reușit să se îndatoreze deloc pe piață, iar în încă două a luat mai puțini bani decât avea nevoie. Pur și simplu nu mai are nimeni încredere că statul român va returna banii.

Pasul 4. Dau drumul la tiparniță

Aici intervine BNR care prea mult timp a folosit tiparnița și a menținut dobânda jos.

Ca să realizăm cât de mult a putut BNR să inunde economia cu bani noi, un sfert din leii din circulație acum nu existau la începutul pandemiei. Au fost tipăriți între timp.

Pasul 5. Explozia prețurilor

Acesta e pasul la care românii încep să simtă sărăcirea. Până acum erau doar dispute între economiști. Unii zicând că e bine că tot crește statul cheltuielile, alții zicând că nu. Acum ajunge cuțitul la os și încep să înțeleagă toți românii că sărăcesc.

Toți banii aceia noi în piață au dus la explozia prețurilor. Avem din nou inflație record. Iar asta spre disperarea românilor care își văd puterea de cumpărare distrusă de această taxă ascunsă și perfidă numită inflație.

Pasul 6. Dau legi marxiste de tip legea anti-speculă

Ca să arate românilor că „fac ceva”, dau vina pe producători. După ce că tot ei sunt responsabili de creșterea prețurilor, nu își acceptă responsabilitatea și lovesc tot în mediul privat, singurul care ține în picioare tot sistemul.

De data aceasta se luptă cu „prețurile nejustificate”. Ce este aceea un preț nejustificat pe o piață liberă? Doar ei știu. Practic își asigură un mecanism arbitrar prin care să distrugă selectiv câte o piață. Iar Consiliul Concurenței, care în mod normal ar trebui să fie îngrozit de așa ceva, aplaudă inițiativa pentru a-și păstra privilegiile.

Pasul 7. Creșterea taxelor

Acum, iar ajunge cuțitul la os și românii simt direct că a ajuns la ei problema.

Politicienii vor crește taxele. Vor zice la televizor că trebuie să fie „echitabilă” taxarea. Când îi auziți că vorbesc despre taxare „echitabilă”, să știți că înseamnă „mai mare”. Echitabil nu înseamnă niciodată să vă lase mai mulți bani din munca dumneavoastră.

Vor reîncălzi ciorba că avem taxe mici comparativ cu UE. O minciună, România are taxe mari, doar că are colectare mică. Iar asta se întâmplă tocmai din cauza taxelor mari.

Pasul 8. Faliment și sărăcie

Creșterea taxelor, inflația și legile stupide vor crea un val de falimente. Vedeți ce s-a întâmplat în Venezuela.

Nimeni nu stă să facă pierderi în continuu că așa a vrut PNL și PSD. Vom avea un val de falimente. După care tot PNL și PSD vor veni să ne zică că „piața a eșuat” și „trebuie” să intervină statul, adică tot ei. Cum? Așa cum știu ei, adică prin și mai multe cheltuieli.

Și iată cum veți sărăci. Nu puțin, ci mult. Foarte mult. De la lună la lună nu vă veți mai putea permite la fel de multe lucruri. Dar ei se vor lăfăi la televizor în miliarde. Miliarde din banii dumneavoastră.

Iar o populație sărăcită e mult mai ușor de manipulat. Devine dependentă de politicieni, care se vor lăuda că au mai aruncat câteva firimituri mediului privat.

Nici la stat nu o să meargă mult mai bine. În afară de aristocrația bugetară, va fi jale și acolo. Dar, spre diferență de privat, măcar funcționarii nu pot fi dați afară. Vor rămâne angajați orice ar face pe niște salarii oricum mai bune decât în privat, unde va fi val de falimente.

Rareori s-a sinucis o țară economic în halul în care o face România acum.”