Președintele USR Cătălin Drulă: “Solicităm Guvernului să aplice în regim de urgență scăderea TVA-ului de la 19% la 5% la energie și carburanți”

Președintele USR Cătălin Drulă: “Solicităm Guvernului să aplice în regim de urgență scăderea TVA-ului de la 19% la 5% la energie și carburanți”

USR trage un semnal de alarmă, în contextul noilor recorduri negative ale inflației (13,8%) și ale indicelui ROBOR (5,37%) atinse în luna aprilie și solicită Guvernului PSD-PNL-UDMR să aplice, în regim de urgență, scăderea TVA-ului de la 19% la 5% la carburanți și energie.

Toate aceste scumpiri nu fac decât să reflecte lipsa de măsuri a Guvernului și să demonstreze, o dată în plus, incompetența în gestionarea inflației, în contextul în care prețurile au crescut cu peste 30% mai mult decât media europeană. Ce vedem, în schimb, din partea Guvernului PSD-PNL-UDMR este cum se împrumută la dobânzi record, făcând ca fiecare leu să valoreze mai puțin.

“Avem o inflaţie record, de aproape 14% și 0 soluții din partea Guvernului PSD-PNL-UDMR. În acest moment, cea mai mare grijă a românilor este creșterea prețurilor și a dobânzilor la credite.

În loc să ducă o politică antiinflaţionistă, de câteva luni încoace, coaliția sărăciei refuză să aplice soluțiile USR din considerente pur politice și inventează scandaluri false pentru a distrage atenția de la problemele reale. Este cât se poate de clar că PNL, PSD și UDMR nu stăpânesc inflația și că nu au niciun fel de soluții, doar scuze și minciuni.

O soluţie care s-a aplicat în mai multe ţări europene, o soluţie care ar fi lăsat banii direct oamenilor, în loc să-i colectăm suplimentar prin această inflaţie, este scăderea TVA-ului de la 19% la 5%, ce am propus noi încă din toamnă – scăderea de taxe pe energie și carburant.

Proiectul a fost depus de USR în Parlament încă din luna octombrie, iar măsura ar fi putut să aibă un efect de calmare a inflaţiei până acum, pentru că preţul la carburant se vede în toată economia. Pe scurt: ar fi redus până acum cheltuielile statului.

Ce face actualul guvern? Refuză să aplice măsura”, a declarat președintele interimar al USR, Cătălin Drulă.

Actuala coaliție nu are nicio scuză să nu aplice proiectul USR de scădere a TVA-ului, propus încă din toamnă, în condițiile în care cea mai mare creștere a prețurilor a fost înregistrată la gaze, care s-au scumpit cu 85% față de luna aprilie 2021, adică de aproape două ori mai mult.

USR face apel către actualul Guvern să dea dovadă de responsabilitate politică și să aplice această măsură urgent pentru stoparea scumpirilor.

“Toate aceste scumpiri înseamnă un singur lucru: reducerea nivelului de trai al populației. Ne aflăm într-o situație economică complicată, care riscă să escaladeze, iar actualul Guvern, în loc să creeze noi sinecuri, agenții de stat și posturi calde pentru activul de partid, adică să risipească banii și să jupoaie mediul privat pentru acoperirea lor, ar trebui să eficientizeze cheltuielile statului și să aplice scăderea TVA-ului de la 19% la 5% la carburanți și energie”, a conchis Cătălin Drulă.