În timp ce la Iași, primarul Mihai Chirica vrea să țină ședințele Comisiei de Urbanism la secret, la Timișoara, primarul Dominic Fritz le transmite live

În timp ce la Iași, primarul Mihai Chirica vrea să țină ședințele Comisiei de Urbanism la secret, la Timișoara, primarul Dominic Fritz le transmite live

Transparență totală versus “contract de confidențialitate”.

Asta este diferența între primăriile administrate de USR și cele unde primari cu probleme penale, precum Mihai Chirica de la PNL, sunt în funcție.

În timp ce, la Timișoara, primarul Dominic Fritz transmite live ședințele Comisiei de Urbanism, într-un exercițiu de transparență și deschidere totală către cetățeni, la Iași vedem cum consilierii locali sunt puși să semneze un contract de confidențialitate pentru a putea participa la ședințele comisiei.

Pe scurt: Chirica vrea să obstrucționeze accesul la informații de interes public, cum sunt ședințele Comisiei de urbanism, unde se iau decizii extrem de importante pentru comunitate: ce, unde și cine construiește.

De ce vrea Chirica să țină totul la secret? Pentru a da noi tunuri imobiliare departe de ochii lumii.

Consilierii USR Iași din Comisia de Urbanism au anunțat deja că nu vor semna contractul de confidențialitate, care ar urma să le asigure participarea la ședințele din primărie.

Pe lângă transparentizarea activității acestei comisii, este extrem de importantă și componența sa.

De exemplu, primarii USR Dominic Fritz și Gabriel Pleșa (Alba Iulia) au schimbat regulamentele de funcționare ale acestor comisii în așa fel încât să le depolitizeze și să se asigure că sunt formate din specialiști, printre care se regăsesc arhitecți și ingineri.

Totodată, Dominic Fritz a vrut să se asigure și că puterea în comisie este dată prin rotație, așa încât să fie cu adevărat reprezentativă, și că există un nivel ridicat de pluridisciplinaritate, adică să fie prezenți și un sociolog și un geograf.

Așa se face curățenie în administrația publică.