USR condamnă simulacrul de audieri din comisiile parlamentare pentru posturile de judecători la CCR

USR condamnă simulacrul de audieri din comisiile parlamentare pentru posturile de judecători la CCR

USR condamnă ferm simulacrul de audieri pentru posturile de judecători la Curtea Constituțională care au avut loc, astăzi, în comisiile de specialitate din Camera Deputaților și Senat.

„Astăzi, în Comisia juridică a Camerei Deputaților, s-a desfășurat un spectacol trist. Am văzut cum ni se dovedește tuturor că pentru a avea succes în viață nu trebuie să înveți, să muncești, să fii corect, ci trebuie să știi să furi munca altora, să copiezi fără să fii prins și pedepsit, să lingușești pe cine trebuie, să îți faci o rețea influentă de pile care să te servească și pe cale să o servești. Și, evident, să nu ai niciun dram de rușine. Acestea sunt astăzi «calitățile» pentru ca, într-o Românie anormală și needucată, condusă de securiști mediocri și intriganți și de politicieni marionetă, să ajungi să fii numit în cele mai importante funcții”, a declarat deputatul Stelian Ion, fost ministru al Justiției.

Este de neacceptat modul în care Coaliția PSD-PNL-UDMR a ales, din nou, să conducă audierile unor candidați în Parlament, intervenind în mod repetat peste reprezentanții USR pentru a-i întrerupe, pentru a nu-i pune în dificultate pe candidații PSD – PNL – UDMR prin întrebări pertinente. Votul impus de președinta comisiei de la Camera Deputaților, Laura Vicol, avocata infractorilor, la „pachet” pentru trei candidați este, înainte de toate, profund imoral și absurd.

„Când îi ai în față pe judecătorul Cristi Danileț, militant pentru independenta justiției, și procurorul Bogdan Licu, cu note de 5 si 6 la examenul de licență și care a copiat după domnul Danileț în teza de doctorat, nu putem fi forțați de PSD și Laura Vicol să îi apreciem în mod egal, cu un aviz comun. PSD se teme de realul rezultat și de a accepta diferența clară dintre cei doi, motiv pentru care a viciat profund procedura de avizare în Comisia juridică a propunerilor pentru judecătorii CCR. Pentru acest motiv, am hotărât să nu girăm o astfel de procedură de vot prin prezența noastră”, a declarat deputatul Andrei Lupu.

Prin candidații propuși la CCR, Coaliția PNL-PSD-UDMR a arătat că meritocrația, integritatea și pregătirea academică sunt egale cu zero pentru ocuparea unei funcții atât de importante într-o instituție-cheie pentru apărarea statului de drept.

„Bogdan Licu este o propunere jenantă, care subminează prestigiul unei instituții unde au lucrat profesori universitari de prim rang”, a subliniat deputatul Mihai Badea.

PSD și PNL au încălcat din nou prevederile regulamentare și au dat dovadă că sfidează nu doar orice normă a bunului-simț, dar însăși esența democrației pe care ar trebui să o garanteze și să o apere. Prin audierile din Parlament de astăzi, PSD și PNL nu au făcut decât să confirme, o dată în plus, că sabotează independența justiției, cu binecuvântarea președintelui de la Cotroceni.

„Acest simulacru de procedură va face ca persoanele numite în această funcție în anul 2022 să intre în noul rol cu un handicap sever de imagine. Anul acesta, a existat o particularitate: unul dintre candidați a fost acuzat că a plagiat lucrarea celuilalt candidat. Or, procedura aleasă avantajează exact candidații cu altfel de probleme”, a spus, la rândul său, deputata Oana Murariu.

„Din păcate, nu am primit un răspuns clar și fără echivoc la o întrebare simplă privind supremația jurisprudenței Curții Europene de Justiție față de deciziile luate de CCR. În opinia doamnei senatoare Scântei, acest conflict fie nu există, fie se poate rezolva «prin dialog». Cum anume, iarăși nu e clar. În ceea ce privește posibilitatea ca judecătorii naționali să fie sancționați dacă aplică direct decizii ale CJUE, am aflat astăzi că problema se va rezolva, cândva, într-un viitor incert”, a precizat senatorul Cosmin Poteraș.

USR nu va renunța la reforma Curții Constituționale.

În ciuda fraudei la care am asistat astăzi în Parlament, vom continua să milităm și să acționăm prin toate mijloacele legislative pe care le avem la dispoziție pentru depolitizarea și profesionalizarea CCR.