PSD și PNL destabilizează CNA într-o bătălie pentru funcții și putere

PSD și PNL destabilizează CNA într-o bătălie pentru funcții și putere

Asistăm la nouă bătălie pe funcții între PSD și PNL. De data aceasta la Consiliul Național al Audiovizualului. Cele două vechi partide aflate în coaliție se întrec în modificări la Legea audiovizualului ca să își poată impune puterea în cadrul CNA. Rezultatul acestei bătălii este destabilizarea totală a instituției.

În Camera Deputaților, PSD, care impune președintele CNA de 18 ani, a introdus o modificare în beneficiul direct al fostei președinte a CNA, Monica Gubernat, demisă de Parlament în urmă cu doar câteva luni. Modificarea permite ca aceeași persoană să poată avea mai multe mandate de președinte.

În Senat a venit rândul PNL să facă modificări surpriză. În Comisia de Cultură, PNL a propus ca toți membrii CNA să fie demiși din funcție dacă raportul anual de activitate al instituției este respins de către Parlament. Până în prezent, doar președintele era demis dacă raportul era respins.

“Cu alte cuvinte, anual se va decima întregul Consiliu Național al Audiovizualului, dacă o coaliție de guvernare vrea. Nu numai președintele, ca până acum. Practic, avem de a face cu o resurecție. Pentru că ei pot”, spune senatorul USR Remus Negoi, membru în Comisia de Cultură.

Ședința Comisiei de cultură din Senat în care se va dezbate această modificare a început în această dimineață la 9:00.

Declarație de presă senatorul Remus Negoi:

Fiind convocați în regim de urgență la comisia de Cultură a Senatului, aflu că avem de dezbătut și votat nu mai puțin de 72 de amendamente la L533/2021 – Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii audiovizualului nr.504/2002, privind modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia precum și pentru modificarea Legii nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune.

A trebuit să studiem cu foarte mare atenție amendamentele prezentate, pentru că suntem comisie raportoare. Bineînțeles că au apărut surprize. Neplăcute.

Unul dintre amendamente sună exact așa – La articolul 20, alineatele (4), (5) și (6) se modifică și vor avea următorul cuprins:

(4) Respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate atrage, de drept, demiterea din funcție a tuturor membrilor Consiliului. Hotărârea de respingere se motivează în mod corespunzător, se notifică persoanelor vizate şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(5) În situația prevăzută la alin. (4), Parlamentul va numi un nou Consiliu, cu respectarea prevederilor art. 11.
(6) Până la numirea unui nou Consiliu, Consiliul demis va îndeplini acte de administrare curentă a activității autorității.

În eventualitatea în care amendarea modificărilor la alineatele (4), (5) și (6) în forma propusă nu se admit, se revine la textul inițial al art. 20, alin. (4), (5) și (6).

Cu alte cuvinte, anual se va decima întregul Consiliu Național al Audiovizualului, dacă o coaliție de guvernare vrea. Nu numai președintele, ca până acum. Practic, avem de a face cu o resurecție. Pentru că ei pot.