Proiect USR pentru reducerea numărului de membri în CA-uri și consiliile de supraveghere ale statului

Proiect USR pentru reducerea numărului de membri în CA-uri și consiliile de supraveghere ale statului

USR a depus, la inițiativa deputatului Adrian Wiener, o propunere legislativă de reducere a numărului maxim de membri din structurile de conducere ale întreprinderilor publice. Ceea ce se va traduce prin economii la buget și reducerea dezechilibrelor bugetare, adică prin mai mulți bani lăsați pentru investiții și pentru creșterea serviciilor publice oferite cetățenilor. Și, nu în ultimul rând, reducerea numărului de membri în structurile de conducere ale regiilor autonome și companiilor naționale va însemna mai puține sinecuri pentru politruci, știut fiind că aceste structuri sunt înțesate cu oameni numiți exclusiv pe criterii politice, în detrimentul profesioniștilor.

România devine săracă sub ochii noștri. Suntem în procedură de deficit excesiv, datoria publică a depășit 50% din PIB, ne împrumutăm la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană. Cea mai mare parte a deficitului bugetar al ultimilor ani s-a îndreptat către susținerea cheltuielilor curente ale statului. Printre aceste cheltuieli se află și indemnizațiile membrilor consiliilor de administrație, directoratelor și consiliilor de supraveghere. Spre exemplu, doar în județul Arad sunt cheltuiți anual peste 1,8 milioane de lei pentru aceste indemnizații. Dacă proiectul depus de mine va deveni lege, s-ar produce o economie pentru județul Arad de 600.000 de lei. E timpul pentru reforma statului. Mai puțini șefi nu înseamnă servicii mai proaste. Dimpotrivă, banii economisiți pot fi dirijați către creșterea calității serviciilor oferite de către stat”, declară deputatul USR Adrian Wiener.

Proiectul de lege modifică OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Concret, pentru regii autonome, societăți și companii naționale de stat, limita maximă de membri ai consiliului de administrație să fie de cinci, în loc de șapte.

România se află în procedură de deficit excesiv, iar în 2022 ar trebui ca deficitul să fie cel mult 6,2% din PIB. Or, potrivit estimărilor, deficitul se va apropia mai degrabă de 7% din PIB, în timp ce creșterea economică va încetini. De altfel, Banca Mondială a revizuit, zilele trecute, în scădere cu 2,4 puncte procentuale estimarea privind creșterea economică a României în 2022.

USR a susținut constant că este nevoie de reducerea risipei și a cheltuielilor statului, reducerea aparatului administrativ, eliminarea sinecurilor și desființarea agențiilor inutile, concomitent cu încurajarea economiei prin reducerea poverii fiscale, eliminarea taxării la nivelul unui salariu minim și investiții.