USR va depune amendament pentru ca banii din exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajungă în pensiile românilor

USR va depune amendament pentru ca banii din exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajungă în pensiile românilor

După ani la rând de „săptămâna viitoare”, vechile partide politice, adunate în Coaliția sărăciei sub patronajul președintelui Klaus Iohannis, au depus, în sfârșit, proiectul noii legi offshore. USR așteaptă de la Guvern detalii despre scenariile în baza cărora au fost stabilite cifrele din proiect, dar și clarificări despre cum vor fi folosiți banii din redevențe și impozite ajunși la buget. USR va depune, în cadrul dezbaterilor parlamentare, amendament pentru ca banii obținuți de statul român prin exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajungă în pensiile românilor prin Pilonul 2.

În primul rând, trebuie spus foarte clar: 60% din 0 tot 0 rămâne. Deci, discuția despre procentele obținute de stat sau de investitori este prematură atât timp cât nu știm dacă au existat consultări între cei care au venit cu aceste modificări și companiile care trebuie să vină cu banii pentru investiție. Sigur că este important câți bani revin statului, iar pentru a determina corect acest lucru Ministerul Finanțelor și Ministerul Energiei trebuie să vină cu scenariile pe care s-au bazat pentru ca liderii coaliției să vehiculeze aceste cifre. Impozitarea se face în funcție de prețurile practicate la vânzarea gazelor. Astăzi, avem un nivel al prețurilor care poate evolua până peste 4 ani când va începe exploatarea. De asemenea, e important să știm și prognoze în ceea ce privește evoluția producției, la începutul exploatării, pe vârf și în perioada de declin. Așadar, Guvernul trebuie să prezinte aceste lucruri în Parlament”, declară Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților.

La fel de important precum scenariile luate în calcul și discuțiile cu investitorii, dacă nu chiar mai important decât acestea, este modul în care statul român intenționează să folosească banii pe care îi va obține din redevențe și impozite.

Conform proiectului de lege depus, acești bani se vor duce cu prioritate în rețelele de distribuție de gaz și către orice altceva prin decizie a Guvernului. Or, gazul din Marea Neagră este și el finit. Peste 15-20 de ani se va epuiza și el.

Dacă astăzi extindem rețelele de gaz natural către populație pe care mai târziu le vom alimenta cu gaz rusesc, pentru că nu va exista altul în regiune, politicienii de astăzi nu fac altceva decât să aducă un deserviciu securității naționale pe termen lung. Trebuie să pregătim de pe acum tranziția energetică către surse alternative de energie curată, iar banii de pe urma exploatărilor de gaze offshore sunt oportunitatea realizării acestei tranziții”, precizează Cristina Prună.

Valorificarea superioară a gazului în România este soluția corectă, iar USR, consecventă pozițiilor enunțate în campaniile electorale, va depune un amendament prin care banii obținuți din exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajungă în pensiile românilor, respectiv în Pilonul 2.

De acolo, fondurile de pensii vor investi cu prioritate în industria energetică și industria chimică, pentru ca fermierii români să aibă acces la îngrășăminte la un preț corect.

Mai mult, Pactul Verde European ne oferă coordonatele în ceea ce privește investițiile în energie: investiții în eficiență energetică, în surse de energie regenerabilă, electrificare sau în producția de hidrogen.

Nu putem să îngropăm banii în pământ în rețele de distribuție prin care să nu treacă gaz. Sau, și mai rău, în așa zise investiții precum PNDL sau studii de fezabilitate pentru proiecte pe hârtie. Așteptăm ca dezbaterile în Parlament să se facă în mod transparent și corect cu toți actorii la masă, inclusiv Guvernul, investitorii și orice alte autorități relevante”, concluzionează Cristina Prună.