Economia României, în scădere. USR: „Guvernul României nu transmite încrederea necesară investitorilor”

Economia României, în scădere. USR: „Guvernul României nu transmite încrederea necesară investitorilor”

Confirmarea ratingului României la „BBB minus“, cu perspectivă negativă, este doar una dintre multele vești rele care vor lovi România din punct de vedere economic, așa cum USR a tot avertizat. Iar în timp ce economia țării este în scădere, Guvernul PNL-PSD anunță măsuri prin care dovedește că nu are, de fapt, nicio soluție viabilă pentru a ține în frâu creșterea prețurilor. Promisiunile coaliției de guvernare nu fac altceva decât să creeze și mai mult haos și neîncredere în societate.

Agenția de rating Fitch indică, în raportul publicat sâmbătă, o perspectivă negativă pentru viitorul economiei românești, din cauza cheltuielilor în creștere ale statului, lipsa reformelor și a investițiilor care să producă plus-valoare.

USR subliniază că România are o mare problemă din punctul de vedere al deficitului comercial: importăm mult mai mult decât exportăm, iar consumul este încurajat, în timp ce munca este suprataxată. Reamintim că România are cele mai mari taxe pe salariile mici din întreaga Europă.

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, descrie situația economică a țării drept una dezastruoasă: „O arată datele, o arată agențiile de rating: politica economică dusă de guvernarea militaro-socialistă este dezastruoasă. Crește deficitul comercial, crește deficitul bugetar, cresc prețurile, iar bunăstarea românilor e aruncată pe apa sâmbetei”.

De aceeași părere este și senatoarea USR Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor: „România are cel mai slab rating de țară din Uniunea Europeană, care atrage după sine cea mai mare rată a dobânzii la împrumuturile statului, dar și ale firmelor și cetățenilor. Motivul este simplu: Guvernul României nu transmite încrederea necesară investitorilor. Un guvern de profesioniști, cu politici sustenabile, ar îmbunătăți ratingul de țară, ar reduce ratele dobânzilor, ceea ce s-ar simți în buzunarul tuturor și într-o mai bună competitivitate a firmelor românești”.

Programele de așa-zisă „încurajare a exportului” începute de PSD acum 20 de ani nu încurajează deloc exporturile. „Sunt doar scheme de îmbogățit șmecherii din jurul Ministerului Economiei”, susține deputatul USR Claudiu Năsui, care a fost primul ministru al Economiei care a oprit finanțarea lor. De îndată ce USR a fost îndepărtat de la guvernare, toate aceste programe au fost reluate cu foștii lor beneficiari, o dovadă clară că interesul partidelor din actuala coaliție nu este bunăstarea României, ci doar îmbuibarea clientelei politice.

Ratingurile României rămân proaste pentru că ambele partide mari din coaliția de guvernare sunt unite în dorința de a crește cheltuielile statului pentru activul de partid prin programe-mamut de sifonare a banilor publici, așa cum e PNDL 3.

„Statul român a ratat o șansă imensă să se modernizeze în anul 2021. În loc să reducă aparatul de stat, să reducă cheltuielile și să încurajeze economia prin reducerea poverii fiscale, PNL a ales să continue politicile etatiste și să împiedice orice tentativă de reformă. Niciun politician realist, ca să nu mai vorbim de economiști responsabili, nu poate să se aștepte ca economia să crească dacă este în continuare masiv îngreunată de un stat obez care tot crește pe spatele contribuabililor și pe datorii tot mai scumpe”, subliniază Claudiu Năsui.

Deficitul comercial este diferența dintre exporturi și importuri și în mai puțin de un deceniu România a ajuns la cifre-record de deficit, deși în 2014 exporta aproximativ la fel de mult cât importa. De ce avem acest deficit? Pentru că în România producția este descurajată, forța de muncă este alungată cu cele mai mari taxe pe muncă slab plătită din Europa, dar consumul este încurajat.

De unde vine diferența, cum finanțează Guvernul toate astea? Din împrumuturi. Statul român se împrumută și folosește banii pentru salarii la stat și pensii speciale care tot cresc. Rezultatul e că românii se îndatorează ca să consume produse din import. Statul se îndatorează în numele nostru pe generații întregi și culmea e că, în același timp încurajează, producția altor economii și o sabotează sistematic pe cea românească.