Primarii USR investesc milioane de euro în sisteme inteligente de iluminat public

Primarii USR investesc milioane de euro în sisteme inteligente de iluminat public

Primarii USR modernizează orașele pe care le administrează cu sisteme inteligente de iluminat public.

Adică iau măsuri concrete pentru a consuma mai puțină energie, a reduce poluarea cu gaze cu efect de seră și a crește siguranța și confortul cetățenilor. Și asta cu bani europeni și fonduri nerambursabile.

Câmpulung Muscel este, din 17 martie, pe lista municipiilor care implementează sisteme inteligente de iluminat public, după ce primarul Elena Lasconi a semnat contractul de un milion de euro finanțat din fonduri europene.

Asta va însemna economie de 60% la energie (aproape 2 milioane de lei economie pe an), schimbarea a 3871 de lămpi vechi cu unele noi LED și sistem de telegestiune și telemanagement.

La rândul său, Dominic Fritz a semnat pe 5 aprilie contractul pentru lucrările de modernizare a iluminatului public pe trei artere foarte circulate ale Timișoarei.

Acest proiect, în valoare de 1 milion de lei și finanțat prin fonduri nerambursabile de la Administrația Fondului pentru Mediu, va însemna o factură mai mică la curent în fiecare lună și reducerea semnificativă a gazelor cu efect de seră.

Vor fi instalate 531 de aparate de iluminat cu tehnologie LED, cu un consum cu 60% mai mic decât cele care sunt folosite în prezent în oraș.

De asemenea, la Alba Iulia, primarul Gabriel Pleșa anunța, anul trecut, trei proiecte în valoare totală de aproximativ 13 milioane de euro, care vor rezolva problema iluminatului public din Alba Iulia, fiind vorba de trei loturi unde vor fi amplasate aceste sisteme.

Recent, a fost publicat și anunțul de licitație pentru Lotul 1, respectiv zona centrală a municipiului unde va fi implementat un sistem inteligent de iluminat public, prin telegestiune.

Lungimea rețelei existente este de 40,08 km, iar în urma modernizării, prin care toată rețeaua de iluminat va fi în subteran, se va ajunge la peste 45 de km, cu aproape 1.500 de lămpi cu sistem LED.

Proiectul, a cărui valoare se ridică la 18.271.354,09 lei, finanțată din bani europeni, va duce la o reducere cu peste 50% a consumului de energie.

Situația pe celelalte două loturi este următoarea:

– pentru lotul 3 de iluminat public: a fost semnat contractul, în toamna anului trecut, a cărui valoare se ridică la 4.289.641 lei fără TVA și proiectul este în curs de execuție;
– pentru lotul 2 de iluminat public: urmează să fie încărcată documentația în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

În ceea ce privește Bacăul, primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu anunța, pe 6 aprilie, că a eliberat autorizația de construcție și că va începe implementarea proiectului de modernizare a unei mari părți a sistemului de iluminat public stradal din oraș.

Proiectul se ridică la 46.803.917,42 lei (inclusiv TVA) și în urma implementării sale, municipiul Bacău va înregistra un consum energetic redus cu aproximativ 30 la sută, asta însemnând automat economii pentru toți băcăuanii.

De cealaltă parte, primarul Brașovului, Allen Coliban, a anunțat recent extinderea sistemului inteligent de iluminat public și într-unul dintre cartierele neglijate de fostele administrații locale și anume Stupini.

În plus, reamintim că Brașovul este primul municipiu din România care folosește 100% energie verde.

Asta înseamnă că toate beculețele, toate centralele, toate școlile din subordinea Primăriei Brașov folosesc energie provenită din surse regenerabile. Inclusiv la producerea zăpezii în Poiană se folosește energie verde, pe care Allen Coliban a reușit să o obțină la același preț cu energia convențională.