Coaliția PSD-PNL-UDMR, total dezinteresată de intimidările la adresa jurnaliștilor și de degradarea democrației în România

Coaliția PSD-PNL-UDMR, total dezinteresată de intimidările la adresa jurnaliștilor și de degradarea democrației în România

Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, a organizat, astăzi, la inițiativa deputatului USR Iulian Bulai, o dezbatere pe tema intimidărilor la care sunt supuși jurnaliștii, plecând de la cazul recent al Emiliei Șercan, ultimul dintr-un lung șir, ceea ce conturează tot mai apăsat ideea unui fenomen ce ia amploare. Niciunul din deputații PSD, PNL, UDMR, AUR sau ai minorităților naționale nu a participat la dezbatere. Ceea ce dovedește disprețul acestor partide parlamentare față de atacurile repetate la independența presei și, implicit, la semnele de degradare a climatului democratic din România.

Au participat la dezbatere Diana Hătneanu, avocat APADOR-CH, Cristina Lupu, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Liana Ganea, coordonator de programe ActiveWatch Romania și jurnaliștii Emilia Șercan, Cătălin Tolontan, Alex Nedea și Iulian Ionescu.

Mi-ar fi plăcut ca la această dezbatere organizată cu jurnaliștii să vină membrii Comisiei și colegi parlamentari de la toate partidele. Am organizat discuția pentru că ne confruntăm cu grave probleme care îngrădesc libertatea de expresie în România, acțiuni de intimidare a jurnaliștilor, amenințări, șicane și chiar mușamalizări a cazurilor investigate de presă. Am vrut să vedem unde suntem exact, ce putem face și cum putem ajuta noi, ca politicieni, fie să aducem modificările legislative necesare, fie să ne asigurăm că legile existente sunt aplicate mai bine și respectate”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai.

Dacă societatea nu reacționează într-o manieră categorică la adresa autorităților statului care sunt implicate în acțiunea de kompromat și în tentativa de mușamalizare a acțiunii de kompromat, cred că ajungem într-un punct fără de întoarcere. (…) Ieri, purtătorul de cuvânt al Guvernului spunea că Guvernul sprijină libertatea de exprimare. Guvernul nu trebuie să sprijine libertatea de exprimare pentru că nu este ONG (…). Guvernul trebuie să garanteze libertatea de exprimare, Guvernul trebuie să facă în așa fel încât noi, jurnaliștii, să ne facem meseria fără să avem spaime. Cel mai grav este atunci când un jurnalist este amenințat de autoritățile statului”, a declarat jurnalista de investigație Emilia Șercan.

Mă tem pentru viața Emiliei Șercan, așa cum mă tem pentru viața altor colegi care nu sunt prezenți aici Cazurile de jurnaliști asasinați în Uniunea Europeană (…) au o rută care se repetă, la indigo, în România. Mi-e teamă, urmărind această rută – de kompromat, intimidare, intervenție a statului împotriva jurnaliștilor de investigație – că este doar o chestie de timp. Este pentru prima oară în cariera mea când mă tem pentru viața unor colegi, cred că pericolul este fizic, cred că etapele celelalte au fost parcurse în România”, a arătat jurnalistul Cătălin Tolontan.

Am ascultat astăzi problemele presei și am constatat, cu inimă grea, unde a ajuns democrația noastră. Jurnaliștii au ajuns să le fie teamă să-și facă meseria, apare autocenzura, avem o alunecare către un regim iliberal, ceea ce am reclamat și noi. E regretabil că la dezbaterea de astăzi, organizată de Parlament, de Comisia de cultură, au fost prezenți doar parlamentari USR, în timp ce reprezentanții coaliției la putere și ai Guvernului care s-a pretat la acte de intimidare a presei nu au fost prezenți. Noi, cei din USR, simțim foarte puternic valorile democratice și ne dăm seama cât de ușor le putem pierde”, a susținut Cătălin Drulă, președintele interimar al USR.

Dezbaterea integrală poate fi urmărită AICI.