Dezbatere pe „cazul Emilia Șercan” și intimidarea jurnaliștilor de investigație, organizată de Comisia de cultură a Camerei Deputaților

Președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, deputatul USR Iulian Bulai, a invitat jurnaliști de investigație și reprezentanți ai organizațiilor de profil la o discuție pe tema intimidărilor la care sunt supuși, a încercărilor de mușamalizare a anchetelor jurnalistice în curs și a protecției de care trebuie să beneficieze.

Dezbaterea organizată miercuri, 6 aprilie, de la ora 15.00, în Sala „Hortensia Papadat-Bengescu” a Comisiei pentru cultură și cu participarea membrilor acestei comisii, are drept punct de plecare cazul recent al jurnalistei Emilia Șercan, dar vor fi abordate toate cazurile similare, fiind vorba de un fenomen care ia amploare.

Libertatea presei începe cu protecția jurnaliștilor. Scurgerea de informații din dosare și riscul la care a fost expusă Emilia Șercan sunt lovituri grave date democrației. Voi folosi mecanismele parlamentare pe care le am la dispoziție pentru ca această situație inadmisibilă să înceteze și să aibă urmările legale necesare. Am invitat-o pe doamna Emilia Șercan la o întâlnire a Comisiei de cultură a Camerei Deputaților ca să avem o perspectivă directă asupra modului în care o putem sprijini și a mecanismelor prin care putem proteja jurnaliștii chiar și în fața abuzurilor statului”, declară președintele Comisiei pentru cultură, Iulian Bulai (USR).

Operațiunea de compromitere a Emiliei Șercan este ultimul exemplu dintr-un șir mai lung al cazurilor în care jurnaliștii au devenit ținta unui sistem mafiot, pe motiv că au îndrăznit să supere interesele unor politicieni sau afaceriști sus-puși.

Doar în ultimele luni, au fost numeroase cazuri care au ridicat serioase semne de întrebare: audierile la DIICOT ale jurnaliștilor Cătălin Tolontan și Mihai Toma ca urmare a plângerii făcute de primarul PSD Daniel Băluță, tentativa de intimidare a jurnaliștilor de la G4Media de către un angajat al Colegiului Național de Apărare, închiderea unui site cunoscut pentru poziția sa anti-PSD, sub pretextul difuzării de mesaje ale propagandei ruse.

USR respinge ferm orice încercare de intimidare a jurnaliștilor sau de mușamalizare a anchetelor de presă și se va opune oricărei tentative de a închide gura celor care se opun sistemului. Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților este unul dintre cadrele democratice pe care un stat de drept le are la dispoziție în sprijinul libertății mass-media.