Anca Dragu: Nu cred că Nicolas Schmit a afirmat că se poate „flexibiliza” PNRR

Anca Dragu: Nu cred că Nicolas Schmit a afirmat că se poate „flexibiliza” PNRR

Senatoarea USR Anca Dragu afirmă că nu crede că Nicolas Schmit, comisarul european responsabil pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, a afirmat că se poate „flexibiliza” PNRR, aşa cum a informat PSD, joi, într-un comunicat de presă, după întâlnirea ministrului Muncii, Marius Budăi, cu acesta. „Poate că, pur şi simplu, ministrul Budăi s-a pierdut în traducerea din engleză în română. Cel mai probabil, comisarul Schmit i-a sugerat ministrului Budăi să înceapă implementarea obiectivelor din PNRR, ca singură cale pentru combaterea sărăciei”, susține Anca Dragu.

„Comisarul european Nicolas Schmit s-a aflat astăzi la Bucureşti. În cadrul întâlnirii pe care am avut-o cu domnia sa la Parlament, domnul Schmit a transmis un mesaj foarte clar: acela că România trebuie să implementeze reformele asumate în PNRR, pentru că PNRR este singura soluţie pentru redresarea şi consolidarea economiei româneşti. Comisarul european a arătat că este de dorit să regândim politica noastră de dezvoltare industrială şi să reconfigurăm sistemul de protecţie socială şi sistemul de pensii”, a explicat Anca Dragu, vineri, într-o postare pe Facebook.

„Mă îndoiesc că cineva – chiar şi de la PSD – ar putea să înţeleagă din ultima parte că aceasta ar putea să însemne «renegocierea» PNRR, în general, şi în privinţa ajustării plafonului de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, în particular, aşa cum lasă să se înţeleagă domnul Budăi”, a adăugat senatoarea USR.

„Mai mult decât atât, la întâlnirea cu grupul operativ pentru redresare şi rezilienţă (RECOVER) din Comisia Europeană, de acum două zile, doamna Céline Gauer, lidera RECOVER, a spus clar că pentru România a venit vremea implementării reformelor asumate chiar de către Guvernul României. Nu cred că domnul comisar Schmit a afirmat că se poate «flexibiliza» PNRR. Poate că, pur şi simplu, ministrul Budăi s-a pierdut în traducerea din engleză în română”, a afirmat Anca Dragu.

În opinia Ancăi Dragu, „cel mai probabil, comisarul Schmit i-a sugerat ministrului Budăi să înceapă implementarea obiectivelor din PNRR, ca singură cale pentru combaterea sărăciei”.

„Ca fapt divers, sistemul de tichete prin care prestatorii de servicii casnice urmează să fie recompensaţi pentru munca lor ar fi trebuit să fie implementat până la sfârşitul lunii, numai că, ce să vezi, abia acum două zile noi am adoptat legea în Parlament, lege care va produce efectele abia peste vreo DOI ANI. Dacă domnul Budăi a abordat acest subiect, al renegocierii PNRR, cu comisarul Schmit, i-a dat astfel de înţeles că Guvernul Ciucă nu e serios şi nu se ţine de treabă. Comisia nu acceptă folosirea PNRR ca instrument de campanie electorală”,  a completat Anca Dragu. Potrivit acesteia, „în cazul în care însă se dovedeşte că lipsa de cultură politică sau inabilitatea domnului Budăi de a înţelege corect ce a spus în engleză domnul Schmit l-a făcut pe ministrul Muncii să pună în gura comisarului european pentru Muncă cuvinte pe care acesta nu le-a rostit, nu există decât o singură soluţie pentru prim-ministrul Ciucă: să-l demită pe actualul ministru al Muncii pentru prejudiciile grave pe care le aduce Guvernului şi ţării”.