Vești din Parlamentul European: 16,7 miliarde de euro pentru localitățile de graniță implicate în criza refugiaților

Banii necontractați prin programele europene vor putea fi folosiți în sprijinul refugiaților și vor ușura eforturile localităților de graniță care s-au implicat deja decisiv în ajutorarea acestora. Este vorba, în total, de 16,7 miliarde de euro, care vor putea fi accesați de localități din urban și din rural pe o procedură simplificată. Dacă numărul refugiaților depășește 1% din populația țării, iar România este foarte aproape de acest prag, pre-finanțarea va putea crește până la 45%.

Astăzi, în ședința de coordonare a Comisiei pentru Dezvoltare Regională (REGI) din Parlamentul European, am avut-o ca invitată pe Elisa Ferreira, comisar european pentru Coeziune și Reforme, pentru a discuta despre noul program CARE + (Cohesion’s Action for Refugees in Europe – Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa +). Sunt vicepreședintele comisiei REGI și am susținut încă din primele zile ale războiului că este nevoie de implicare financiară de la nivelul Uniunii Europene pentru a gestiona situația refugiaților, tocmai de aceea am hotărât că vom vota în procedură de urgență flexibilizarea unui nou set de fonduri europene pentru ca acestea să poată fi folosite pentru sprijinirea refugiaților”, declară Vlad Botoș, europarlamentar și vicepreședinte USR.

Programele propuse însumează aproximativ 16,7 miliarde de euro destinați acțiunilor de sprijin a refugiaților, dintre care:

• 7 miliarde din CARE, programele FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională), FSE (Fondul Social European), FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală)
  • 9.5 miliarde din CARE + (REACT – EU, Asistență de Redresare pentru Coeziune și Teritoriile Europei)
  • 200 milioane din AMIF (LIBE) – (Fondul pentru Azil Migrațiune și Integrare).

Vorbim despre trei inițiative diferite, care vor permite utilizare banilor necontractați din programele europene. Utilizarea fondurilor va fi mult simplificată, iar localitățile din urban și din rural vor fi eligibile, în măsura în care statele membre vor face demersurile necesare, iar aceasta va ușura mult eforturile localităților din zonele de graniță care s-au implicat deja decisiv în criza refugiaților. În condițiile în care numărul refugiaților depășește 1% din populația țării, se va putea crește pre-finanțarea de la 11% la 45%, iar România este foarte aproape de a atinge acest prag. Am discutat pe larg inițiativele europene și vom face tot ce ține de noi, de Parlamentul European, să ne asigurăm că fondurile vor ajunge acolo unde este nevoie de ele, indiferent de culoarea politică a aleșilor locali”, mai declară eurodeputatul USR Vlad Botoș.