Coaliția de guvernământ susține impostura academică și vrea ca plagiatorii să poată renunța, fără sancțiuni, la titlul de doctorat

Senatorii USR au votat împotriva retrimiterii la comisia de raport a inițativei legislative care ar fi împiedicat plagiatorii să renunțe, fără niciun fel de repercursiuni, la titlul de doctor.

Inițiativa legislativă, semnată de mai mulți parlamentari USR, avea ca scop clarificarea şi stabilirea unui cadru legislativ care să asigure şi să menţină prestigiul şi încrederea în privinţa instituţiilor şi persoanelor care coordonează şi, respectiv, urmează o şcoală doctorală şi obţin titlul de doctor.

Cu toate că inițiativa legislativă avea raport favorabil, dat în unanimitate de Comisia de învățământ din Senat, senatorii arcului guvernamental au votat retrimiterea ei la comisie, pentru două săptămâni.

Simona Spătaru: Coaliția de guvernământ vrea să amâne adoptarea acestei inițiative, care ar fi sancționat pe cei care au plagiat. Măsura a fost introdusă în 2014 de Ministrul Educației de atunci, același cu cel de azi, Sorin Cîmpeanu, pentru a-l salva pe fostul prim ministru, Victor Ponta. Cumva, în anul 2022, lucrurile se repetă și măsura este păstrată pentru ca cei pentru care instanța a decis că au plagiat să scape.”

Inițiativa legislativă presupunea abrogarea aliniatului  7′ şi 7″ ale Art. 168 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, astfdel încât cel care plagiază să răspundă în faţa legii, nu să se sustragă de la sancţiunile aplicabile.

Ștefan Pălărie: ”Astăzi am  fi avut posibilitatea să trimitem la promulgare, la Cotroceni, această lege care ar fi eliminiat posibilitatea de a renunța voluntar la titlul de doctor. Această renunțare la doctorat este neconstituțională, așa cum reiese din decizia Curții Constituționale  numărul 624 din octombrie 2016. Guvernul a dat punct de vedere pozitiv pe această inițiativă, aviz semnat de premierul Ciucă, numai că acest punct de vedere nu pare că se bucură și de sprijinul politic al partidelor care-l formează. Pur și simplu se pare că Parlamentul este controlat din tenebre de o coaliție a plagiatorilor.”