Coaliția PSD-PNL-UDMR pompează mai mulți bani în buzunarele baronilor locali, prin PNDL 3

Coaliția sărăciei, patronată de președintele Klaus Iohannis, vrea să suplimenteze cu 15,5 miliarde lei bugetul pentru Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Adică, pentru PNDL 3, pușculița tradițională din care își umplu buzunarele baronii locali și firmele de casă ale partidelor la putere. Aceasta în timp ce românii continuă să se confrunte cu facturile uriașe la energie și cu inflația galopantă, iar orice propunere a USR de sprijinire a populației, prin reducerea taxării muncii și a taxelor percepute de stat la energie și combustibili, este refuzată sub pretextul impactului bugetar.

Lumea întreagă e în alertă din cauza războiului. Țările europene propun pachete masive de sprijinire a populației pentru a face față creșterii prețurilor la carburanți. La noi, inflația, creșterile prețurilor la alimente și carburanți nu sunt o prioritate pentru Ciucă, Cîțu și Ciolacu. Baronii din partid sunt grija lor cea mare. PSD și PNL vor să suplimenteze PNDL cu încă 15,5 miliarde de lei, pentru primarii de casă. Bugetul de stat nu e un sac fără fund. Aș fi vrut să îi văd pe guvernanți preocupați de sprijinirea autorităților locale să facă față valului de refugiați ucraineni, să nu lăsăm responsabilitatea asta doar în mâinile voluntarilor, ori de sprijinirea primarilor pentru a face față creșterilor prețurilor la gaze. Astea ar trebui să fie prioritățile acum”, declară Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

Pentru baronii locali există mereu bani, pentru români să reducem taxele, nu. Celebrul program PNDL este doar un mod de a transfera banii contribuabililor către firmele de partid și baronii locali, un program inventat de PSD prin Liviu Dragnea și care merge de minune în România pentru a menține baroniada locală la putere și românii în sărăcie. De altfel, motivul principal pentru care coaliția PNL-USR-UDMR s-a destrămat, iar USR a fost dat afară de la guvernare, a fost tocmai acest PNDL 3, făcut de premierul de atunci, Florin Cîțu, ca să câștige baronii PNL de partea lui la congresul partidului. USR s-a opus și se opune în continuare cu fermitate acestei scheme de drenare a banilor românilor către buzunarele baronilor locali și clientelei de partid”, declară Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.

Din proiectul de ordonanță de urgență pus în dezbatere de Ministerul Dezvoltării aflăm că s-ar impune suplimentarea bugetului Programului „Anghel Saligny” de la 50 miliarde lei la 65,5 miliarde lei „în vederea asigurării accesului la servicii esențiale a întregii populații, creșterea calității vieții și evitarea riscului de depopulare în comunitățile subdezvoltate”. Cu alte cuvinte, sunt reciclate aceleași argumente pentru care s-au alocat alte zeci de miliarde de lei și prin PNDL 1, și PNDL 2, fără a se vedea rezultate notabile în ceea ce privește calitatea vieții românilor.

Singurele rezultate notabile au fost în buzunarele baronilor locali și ale clientelei de partid, care nu au avut nicio jenă să raporteze toalete de 80.000 de euro, lucrări de asfaltare executate direct pe pământ sau, și mai „bine”, lucrări care nu s-au executat niciodată, dar pentru care s-au încasat bani.

USR susține dezvoltarea localităților rurale din România, dar nu prin programe tip PNDL, care au dovedit de-a lungul timpului că înseamnă doar alocări discreționare, investiții fără cap și risipă de bani publici.

Dacă tot susțin domnii Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu că sunt preocupați de creșterea calității vieții românilor, îi invităm să adopte măsurile USR de sprijinire a acestora prin reducerea TVA la energie electrică, gaze naturale și carburanți și prin reducerea taxării muncii.