COS Târgoviște, salvat de o investiție privată. Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei: Am refuzat să semnez naționalizarea

COS Târgoviște, salvat de o investiție privată. Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei: Am refuzat să semnez naționalizarea

Combinatul de Oțeluri Speciale de la Târgoviște a fost salvat de investiția unei firme private, după ce Claudiu Năsui, fostul ministru USR al Economiei, a făcut față presiunilor politice ca fabrica să fie naționalizată și să devină astfel o gaură neagră.

Grupul italian Beltrame a preluat recent COS Târgoviște prin achitarea datoriei, făcută de acționarul rus la ANAF. Noul proprietar vrea să facă o investiție de vreo 6 ori mai mare decât a dat pe combinat și va angaja încă 1.000 de angajați.

Salvarea combinatului a fost posibilă cu implicarea fostului ministru USR al Economiei Claudiu Năsui și a parlamentarii USR de Dâmbovița, care s-au opus ca fabrica să fie naționalizată și să devină o sursă de sinecuri de partid. 

„S-au făcut anul trecut presiuni imense asupra mea, din partea întregului eșichier politic să semnez trecerea COS Târgoviște sub ministerul Economiei. Eram împins, de fapt, să naționalizez combinatul pentru a șterge datoria acestuia către ANAF. Au mers până la proteste ale sindicatului apropiat de acționariatul rusesc în fața ministerului. Și PNL, și PSD, și AUR au făcut presiuni pentru naționalizare și au lucrat la capitalizarea politică a dramei muncitorilor care rămăseseră fără muncă”, a declarat Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.

„Au vrut să mă forțeze să semnez o hârtie scrisă de fostul și actualul și probabil viitorul etern ministru al energiei Virgil Popescu (PNL) prin care o firmă privată devenea de stat și o datorie dispărea pentru totdeauna. În loc să producă pe bune, COS Târgoviște ar fi fost transformată într-o gaură neagră care maschează un aspirator de sinecuri pentru activul partidelor aflate la putere. Am refuzat să semnez naționalizarea și am căutat activ investitori gata să facă treabă acolo. Am purtat discuții cu cinci firme private care erau interesate de preluarea combinatului. Vestea s-a dus în piața reală și rezultatul este că, iată, compania și-a găsit pe calea asta un viitor solid”, a mai adăugat Claudiu Năsui.

Ministrul Năsui a fost sprijinit de parlamentarii USR de Dâmbovița care au monitorizat de la fața locului tot ce se întâmpla la COS Târgoviște. 

„Aș vrea să fie clar, marele merit al renașterii COS îl are Grupul Beltrame. Ei sunt cei care au mizat pe capacitatea Combinatului de a redeveni „o forță” în domeniu. Ei sunt cei care, dincolo de asta, au fost dispuși să investească zeci de milioane de euro în acest „pariu”. De altfel, acești bani au fost deja plătiți, arătând o dată în plus că acțiunile, faptele, vorbesc infinit mai mult decât declarațiile pompoase. Îmi pare însă tare bine că am putut să dau o mână de ajutor. Să ofer acel suport de care poate că era nevoie. Și să le arăt acestor oameni inimoși faptul că vor găsi în Dâmbovița un partener. De fiecare dată”, declară deputatul USR Daniel Blaga.