Claudiu Năsui: PNL minte când promite reducerea CAS și, implicit, creșterea salariilor românilor

Claudiu Năsui: PNL minte când promite reducerea CAS și, implicit, creșterea salariilor românilor

Zile la rând, reprezentanții PNL, în frunte cu președintele Florin Cîțu, au susținut că îi interesează bunăstarea românilor și că singura măsură prin care pot să crească salariile tuturor românilor este reducerea CAS. Ba chiar s-au și lăudat că au depus amendament în acest sens. Astăzi, însă, când deputatul USR Claudiu Năsui a propus în Comisia de buget-finanțe să se discute și să se aprobe amendamentul PNL, tocmai pentru ca măsura să se aplice cât mai repede, reprezentanții PNL au refuzat.

De ce ne mint PNL și Florin Cîțu? Mai țineți minte când ne tot ziceau pe Facebook că vor să reducă CAS cu 5%? Azi, am cerut suplimentarea ordinii de zi a Comisiei pentru buget-finanțe cu proiectul unde PNL a cerut scăderea CAS de la 25% la 20%. Ați crede că PNL votează pentru propriul proiect. Cum să ne mintă în halul ăsta la televizor și pe rețele sociale, nu? Ce să vezi? PNL a votat «contra». Un singur membru PNL a votat «pentru». Iar propunerea a picat. PNL a avut azi și oportunitatea și voturile ca să treacă propunerea de scădere a CAS, dar nu a făcut-o. De ce? Oficial, pentru că nu are aprobarea PSD. Vrea să reducă CAS cu 5% doar dacă are aprobarea PSD, altfel nu”, declară Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.

Deputatul USR a solicitat punerea în dezbaterea Comisiei de buget-finanțe a proiectului de lege la care PNL a depus amendamentul cu reducerea CAS la 20% (PLx 35/2022 de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare).

Propunerea lui Claudiu Năsui a fost respinsă cu 5 voturi «pentru», 17 voturi «contra» și o abținere. Adică, inclusiv cu voturi de la PNL.

USR a susținut constant reducerea taxării muncii în România, inclusiv în formula reducerii CAS de la 25% la 20%, deși consideră că este mult mai eficientă varianta extinderii deducerii personale. Este vorba de „Zero taxe pe salariul minim”, o reducere graduală a impozitării muncii care va crește puterea de cumpărare a celor mai săraci români și va spori atractivitatea muncii în România. În plus, măsura propusă de USR ar avea beneficii pentru milioane de români, fără a-i avantaja pe cei cu salarii mari.